«Malmö-skytteren» dømt til livsvarig fengsel

Tingretten i Malmö har kjent Peter Mangs skyldig i to drap og fire drapsforsøk og har dømt ham til fengsel på livstid. Foto: AP Photo / Stig-Åke Jönsson
Tingretten i Malmö har kjent Peter Mangs skyldig i to drap og fire drapsforsøk og har dømt ham til fengsel på livstid. Foto: AP Photo / Stig-Åke Jönsson

Peter Mangs, mannen som i flere år skapte frykt og redsel i den sørsvenske byen Malmö ved å skyte mot tilfeldige innvandrere, er dømt til fengsel på livstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

*Peter Mangs ble 24. juli i år kjent skyldig i to drap, fire drapsforsøk og flere andre lovbrudd i den sørsvenske byen Malmö. Han går under den folkelige betegnelsen «serieskytteren».

* Han ble dømt til livstidsfengsel 23. november, og dommeren dømte han samtidig for enda et drapsforsøk.

*Rettspsykiatriske undersøkelser har vist at Mangs ikke er alvorlig psykisk syk. Aktoratet mente på bakgrunn av dette at han kunne dømmes til livsvarig fengsel.

*Aktoratet har også hevdet at Mangs hadde rasistiske motiver. Alle hans ofre med unntak av to hadde utenlandsk bakgrunn.

*Mangs erklærte seg ikke skyldig, uttatt for to tilfeller av skadeverk. Retten kom til at de tekniske bevisene var sterke nok til å kjenne ham skyldig.

*Mangs-saken må ses på bakgrunn av at Malmö, Sveriges tredje største by, har slitt med store sosiale problemer. Disse har særlig vært knyttet til den innvandrertette bydelen Rosengård.

(Kilder: Nyhetsbyrået TT, avisen Sydsvenska Dagbladet )

Mangs ble dømt for to drap, fem drapsforsøk og tre tilfeller av grove trusler. Han ble også dømt til å betale 1.175.000 svenske kroner i oppreisning.

De fleste av ofrene hadde utenlandsk bakgrunn, og aktoratet har hevdet at Mangs hadde rasistiske motiver. Det sa retten seg enig i.

– Forbrytelsene kjennetegnes av ekstrem hensynsløshet og mangel på empati, heter det i dommen.

Dommerne uenige

40-åringen ble dømt for drapet på en 65 år gammel mann, som ble skutt i sin leilighet sommeren 2003, og på 20 år gamle Trez West Persson, som ble drept i 2009 da hun satt sammen med kjæresten sin i en bil.

– Det var ventet, men likevel en lettelse, sier Jeanette Persson West, mor til Trez, til Aftonbladet.

Retten var ikke enstemmig i dommen. En av meddommerne mente at Mangs også burde dømmes for et tredje drap, på en yngre mann sommeren 2003. To andre meddommere mente at han også burde ha blitt dømt for ytterligere et drapsforsøk i 2010.

Men mangel på tekniske bevis har gjort det vanskelig å knytte Mangs opp mot disse sakene.

Nekter skyld

Da skyldspørsmålet ble avgjort i tingretten i Malmö i sommer, ble han kjent skyldig i to drap og fire drapsforsøk. Men under domsavsigelsen fredag ble han dømt for enda et drapsforsøk.

Selv har han hele tiden erklært seg ikke skyldig, med unntak av to tilfeller av skadeverk.

I Sverige er praksisen slik at den som har fått en livstidsdom, kan, etter å ha sonet i minst ti år, søke om å få omgjort dommen til en tidsbestemt fengselsstraff, som må være på minimum 18 år.

Mangs forsvarer, advokat Jesper Montan, sier det er opp til hans klient å anke dommen, men regner med at han vil gjøre det.

Stor frykt

Malmö ble rystet høsten 2010 da det ble klart at politiet jaktet en person de mente sto bak minst 16 skyteepisoder. Siden nesten alle ofrene hadde innvandrerbakgrunn, ble skytteren omtalt som «den nye lasermannen» – en henvisning til en mann som utstyrt med et våpen med lasersikte skjøt innvandrere i Stockholm i 1991 og 1992.

Frykten bredte seg i den sørsvenske byen, som har en stor befolkning med innvandrerbakgrunn. Folk holdt barna sine innendørs, og mange var redde når de måtte ut for å gå til og fra jobb.

Etter en omfattende politiaksjon, ble Mangs til slutt pågrepet i november 2010.

Høflig

Peter Mangs ble født i 1972 i Växjö i Sør-Sverige. Han og søsteren vokste opp i trange kår hos moren i bydelen Lidängen i Malmö, og ifølge avisen Aftonbladet var han en høflig og pliktoppfyllende gutt.

Søsteren ble stoffmisbruker og døde bare 24 år gammel, og en bekjent sier at det trolig var da at Mangs begynte å forandre seg. Skolekamerater så på ham som smartere enn gjennomsnittet, men også litt sær.

Han lærte seg å spille bassgitar og ble snart et kjent ansikt i det lokale musikkmiljøet i Malmö.

– Ingen spåmann i hele verden kunne på denne tiden vite at Mangs utviklet seg til en rasist som var sterkt opptatt av våpen og kampsport, skriver Aftonbladet.

Asperger

Etter å ha bodd i tre år hos faren i USA, flyttet han hjem til Malmö, der han fikk diagnosen Aspergers syndrom, en lidelse som blant annet kan føre til store sosiale problemer. Han utviklet en brennende interesse for vold og våpen og begynte å trene på kampsport.

Rettspsykiatere kom fram til at han ikke er alvorlig psykisk syk. De mente han var klar over hva han gjorde, og dermed kunne stilles til fullt strafferettslig ansvar.

Personvernpolicy