Slottsplassen full av miljøgift

MILJØGIFTER: Slottsplassen må sannsynligvis graves opp for å hanske miljøgiftene som har samlet seg opp der. Prisen kan komme på svimlende 100 millioner kroner. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
MILJØGIFTER: Slottsplassen må sannsynligvis graves opp for å hanske miljøgiftene som har samlet seg opp der. Prisen kan komme på svimlende 100 millioner kroner. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Flere prøver tatt på Slottsplassen i Oslo viser at massene der inneholder store konsentrasjoner av miljøgifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september i år ble det tatt tolv prøver av massene under Slottsplassen. Ni av prøvene inneholdt forvitret asfalt som inneholder steinkulltjære og det miljøfarlige stoffet PAH. Det ble også gjort funn av forurenset alunskifer, melder TV 2.

Rapporten er laget av Multiconsult AS på oppdrag fra Statsbygg og Det kongelige hoff.

Professor Rolf Tore Ottesen ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) betegner dette som kraftig forurensning og sier han ville anbefalt å fjerne disse massene.

Det er ikke første gang problemer ved den gruslagte slottsplassen påpekes. Ved regnvær renner grusen nedover fra plassen, og på tørre dager gir grusen støvplager.

Det er foreløpig ikke bevilget penger til rehabilitering av Slottsplassen. Statsbygg har tidligere beregnet at en full rehabilitering vil koste 100 millioner kroner.

– I nært samarbeid med Riksantikvaren og Statsbygg har vi utarbeidet en helhetsplan for hele plassen ned til Frederiks gate. Slottsplassen skal behandles som fredet. Det ligger ikke i en by, men i en park. Historisk er det derfor riktig å bruke grus her. Når plassen blir rehabilitert, vil vi bruke en ny type stabilisert grus som gjør at den ikke forsvinner, sier slottsforvalter Ragnar Osnes.

Personvernpolicy