Er enden nær?

ENDEN PÅ VISA? Detalj fra Mayastein nummer seks ved Tabascomuseet i Mexico. Den digre steinen ble hugget ut omkring år 669 sørøst i Mexico, og skildrer livet og kampene til en Mayahersker. Foto: AFP Photo
ENDEN PÅ VISA? Detalj fra Mayastein nummer seks ved Tabascomuseet i Mexico. Den digre steinen ble hugget ut omkring år 669 sørøst i Mexico, og skildrer livet og kampene til en Mayahersker. Foto: AFP Photo

Ivrige dommedagsprofeter ser for seg at noe stort skal skje 21. desember i år, med utgangspunkt i mayaenes kalendersystem. – Ikke så sikkert, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en T-formet steinkalenderen som ble hugget ut av mayaene omkring år 669 sørøst i Mexico som er utgangspunktet for endetidsforestillingene.

Steinen, kjent som Monument 6, ble funnet i El Tortuguero, et utgravningssted som ble oppdaget i 1915. Den er brutt ned i seks deler, og fragmentene er utstilt i USA og ved meksikanske museum.

Den første studien av steinen ble offentliggjort av en tysk forsker i 1978. Enkelte forskere har ment at kalenderen slutter 21. desember 2012, andre mener den viser til datoen 23. desember.

– Det stemmer at steinen viser til en bestemt dato i desember, men det er tatt ut av kontekst. Dette er bare én av mange kalendere som eksisterte på denne tiden og hos mayaene. De har en rekke langtellingskalendere, noen strekker seg millioner av år tilbake i tid, andre går forbi 2012, sier Thomas Holme, som skriver en mastergrad om endetidsforestillinger knyttet til 2012 ved NTNU, til ABC Nyheter.

– Det er ikke noen endetidsforestillinger knyttet til selve dette funnet, det er noe som har blitt lagt til av alternativmiljøer i etterkant.

– Det fantes imidlertid endetidsforestillinger i aztekerkulturen, som har blitt blandet sammen med mayaenes forestillinger.

En ny syklus

Slik skildres verdens undergang i storfilmen 2012. Foto: Filmweb/The Walt Disney Company NordicSlik skildres verdens undergang i storfilmen 2012. Foto: Filmweb/The Walt Disney Company Nordic

I virkeligheten skildrer steinen livet og kampene til en hersker fra perioden, mener eksperter.

– Mayaene hadde en syklisk forestilling om tiden. De var ikke opptatt av verdens ende, sier den meksikanske arkeologen Jose Romero til AFP.

– Den siste inskripsjonen viser til 23. desember 2012, men hovedtemaet på monument 6 er ikke datoen. Det er ikke profetier eller verdens ende, det er fortellingen om daværende hersker Bahlam Ajaw, sier Romero.

Den endelige datoen står for slutten på en syklus i Mayakalenderen, som begynte i år 3114 før Kristus. Det er slutten av 13 baak t’uunes, en tidsenhet som tilsvarer 144.000 dager.

– Det er ikke slutten på Mayakalenderen, som er uendelig. Det er begynnelsen på en ny syklus, det er alt, sier den meksikanske historikeren Erick Velasquez.

Se også: Funn avlyser dommedag

Velasquez advarer mot å legge for mye vekt på Monument 6, og bemerker at den kun er en av mer enn 5.000 steiner fra mayakulturen som har blitt studert.

Jorda har fortsatt noen år igjen, selv i mayaenes øyne: Noen av steinene teller frem til år 7000.

Planet X og kanaliserte budskap

Forfatter John Færseth. Foto: Privat.Forfatter John Færseth. Foto: Privat.

– Endetidsforestillingene om 21. desember kommer fra flere steder. Først og fremst er det en feillesning av Mayakalenderen, der man ikke tar høyde for at mayaene hadde flere tidssykluser på en gang. Når disse tok slutt var ikke det verdens undergang, men mer som når vi feirer århundreskifte og årtusenskifte, sier frilansjournalist og forfatter John Færseth.

Han skriver en bok om konspirasjonsteorier.

– På 70-tallet får man en del litt fargerike personer i grenselandet mellom hippiekultur, kultarkeologi og tidlig New Age. Disse begynner å lese noe veldig spesielt inn i denne datoen. De ser for seg at dette skal være slutten på en tidsalder, menneskeheten skal gå gjennom en åndelig transformasjon, det skal komme en ny tidsalder også videre. Det er i utgangspunktet positive forventninger man har.

Les også: Mayaleder: - Nei, verden går ikke under 21. desember

En av de store popularisatorene av psykedeliske stoffer, Terence McKenna, bidro til å gjøre denne forestillingen mer kjent.

– Siden oppstår det en rekke sammeblandinger med andre forestillinger, for eksempel om en slags planet X der ute som skal treffe jorden, forestillingen om at jorden skal gå under. Man begynner å snakke om tidligere katastrofer man mener har skjedd, type Atlantis' ødeleggelse. Siden kommer det folk med såkalte «kanaliserte budskap», der man mener seg å kommunisere med utenomjordiske vesener, sier Færseth.

– Dette blandes også sammen med konspirasjonsteorier av ymse slag.

– Jeg tror veldig mange av de moderne 2012-forestillingene skyldes at vi i vid forstand fremdeles lever rundt et slags årtusenskifte, med tilhørende spenninger. Dette er uttrykk for det vi kaller «millienial tension».

– Stikkordet er altså møtet mellom undergangsfantasier og hippiekultur.

– Men den dag i dag har du minst to forskjellige varianter av «hva som vil skje». Det ene er en Planet X som vil gi en forferdelig undergang, den andre er den «snille varianten», som spår en åndelig oppstigning.

Færseth holder foredrag om 2012-forestillingen på Høgskolen i Oslo 30. november klokken 11.00.

Personvernpolicy