Kjønnssykdom-epidemi herjer i Norge

EST: Det er bare en test som kan avsløre om du er smittet av klamydia. De fleste har ingen symptomer som viser tegn på smitte. © ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.no
EST: Det er bare en test som kan avsløre om du er smittet av klamydia. De fleste har ingen symptomer som viser tegn på smitte. © ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

60 nordmenn smittes hver dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skumle med klamydia er at den sjelden gir symptomer, men kan ha alvorlige konsekvenser. Den eneste medtoden for å vite sikkert om du er smittet er å ta en test.

– Klamydia er vår klart største pågående epidemi, fastslår smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune.

Klamydia er vår vanligste seksuelt overførbare sykdom, og har vært jevnt økende siden 1970-tallet. Ingen andre kjønnssykdommer kan konkurrere med klamydia i utbredelse.

– Den rår hele grunne alene. De andre er frimerker i forhold, sier Søbstad.

Han forteller at det i Bergen kommune har vært en påfallende økning av klamydia de senere årene, men med en mindre oppgang det siste året. Både i aldersgruppene 15-19 år og 20-24 år var det økning i kommunen i løpet av fjoråret.

Folkehelseinstituttet beskriver forekomsten av klamydia i landet som “stabilt høy”, etter mange år med økning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Giftige klær kan være i norske butikker

klamydia

STERIL: Klamydia gir ingen symptomer for de fleste. Men konsekvensen uten behandling kan bli barnløsthet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Klamydia kan gjøre deg steril

Genital klamydia er mest utbredt hos seksuelt aktive under 25 år, og er en av mange årsaker til at unge går til legen.

– Sykdommen rammer barn i tenårene, den gruppen vi helst vil beskytte og gi gode vaner. Utbredelsen av klamydia blant unge betyr at de er ute og fester og har ubeskyttet sex — og at mange ikke tester seg, sier overlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubehandlet klamydia kan hos kvinner gi betennelse i egglederne, noe som igjen kan føre til arrvev som helt eller delvis tetter igjen egglederne.

Menn kan få bitestikkel-, prostata- eller urinlederinfeksjon.

Det kan føre til at at sædlederen gror igjen på grunn av arrvev.

– Resultatet for begge kjønn kan bli varig sterilitet. Dette kan gjelde så mange som fem prosent. Anslaget er kanskje høyt, men selv om tallet er én prosent, er det fortsatt for mange, sier Søbstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klamydia kan også føre til smerter under samleie, selv om ikke alle tenker på at slike smerter kan være en kjønnssykdom.

Les også: Nicole sov i 64 dager

De færreste har symptomer på klamydia

Klamydia smittes ved samleie, det vil si kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarmen. Infeksjonen er svært smittsom, og Folkehelseinstituttet oppgir at én av fem som har samleie med en smittet person, vil få sykdommen.

Noe av forklaringen på den store utbredelsen er at så mange ikke vet at de er smittet.

Hele 60–80 prosent har ikke klare symptomer. Spesielt kvinner merker ingen symptomer.

Blant de som får symptomer, kan de være lette å forveksle med symptomene på blærekatarr.

Det er også flest kvinner som er infisert. Ifølge Folkehelseinstituttet var 60,8 prosent av de diagnostiserte i 2011 kvinner. I aldersgruppene under 25 år, var 67 prosent kvinner. Disse tallene kan gjenspeile at det er flere kvinner enn menn som tester seg. Men forklaringen er nok mer sammensatt, mener Søbstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Årsakene til voksenkviser

Like mange jenter og gutter

– I gruppen 15–19 år er en større andel av jentene mer seksuelt aktive enn guttene i den alderen. Blant de unge i alderen 20–24 er det flere kvinner enn menn som tester seg, men i gruppen 25–30 år er det like mange menn som kvinner som lar seg teste.

Klamydia er ikke det eneste problemet kvinner kan få av å ha ubeskyttet sex.

klamydia er en epidemi

BESKYTTELSE: Klamydia kan ramme både kvinner og menn, og begge kan bli sterile. Kun kondom kan gi sikker beskyttelse. © ILLUSTRASJOSNFOTO: Thinkstock

Test deg!

Søbstad oppfordrer disse til å teste seg:

- Alle som har hatt ubeskyttet sex med ny parter.

- Alle som har symptomer.

- Alle som har skiftet partner.

– Når man har fått ny partner, bør man sjekke at man ikke har noe man kan smitte den andre med. Det er en måte å vise ansvar og omsorg for den andre på, sier Søbstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ideelt sett betyr dette at de nyforelskede nødvendigvis bør teste seg før de hopper til køys første gang.

– Men det er nok ønsketenkning, innrømmer Søbstad.

Pliktig testing

Han minner om at man i følge loven faktisk har plikt til å teste seg. Det er riktignok ikke straffbart å la være, men i Smittevernloven står det at de som har grunn til å tro at de er smittet av en allmenfarlig, smittsom sykdom, skal oppsøke lege for nødvendige undersøkelser.

Man kan oppsøke fastlegen, gynekolog, helsestasjon for ungdom, helsesøster eller andre helsetilbud, som for eksempel private klinikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både testen og behandlingen er gratis.

Klamydia behandles med antibiotika. Fem-seks uker etter avsluttet behandling anbefales en kontrollprøve. Man blir ikke immun mot sykdommen selv om man har hatt den før.

Kondom beskytter

For å unngå smitte, må man bruke kondom. Øystein Søbstad forteller at han akkurat har vært hos en ungdomsskoleklasse og snakket om hvordan man kan beskytte seg mot smitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle visste at kondom beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Likevel er Norge på bunnsjiktet i Europa når det gjelder bruk av kondom. Her er det dårlig samsvar mellom liv og lære.

Det finnes 12 gylne regler for bruk av kondom.

Søbstad er opptatt av forebyggende strategier, og håper å kunne nå ut til flere unge i risikosonen.

Blant annet vil han nå de unge via sosiale medier og ved skolering av lærere.

– Ungdom finner mye informasjon på nettet, og ikke alltid riktig informasjon. Derfor er troverdig informasjon er like viktige nøkkelord som kondom og testing i forbindelse med klamydia.

En regel ikke alle vet om, er når man bør bruke kondom på sexleketøy.

Dårligst på kondom

Kondomsalget har gått opp i løpet av det siste året, men vi nordmenn er fortsatt elendige kondombrukere.

– Vi er best i Norden til å ha sex, men dårligst til å bruke kondom, sier markedsansvarlig Sidsel Kløw i RFSU Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kom frem i fjorårets store nordiske RFSU-undersøkelse “Sex og kondom og sånn”.

Her oppgir 62 prosent av nordmennene i aldersgruppen 20—35 år at de ikke brukte kondom sist de hadde sex med en ny partner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kondomer er gode mot smitte, men andre prevensjonsmidler er enda mer effektive i å hindre graviditet.

Mer tilgjengelig

Positivt var det derimot at vi i aldersgruppen 15—19 år er best i Norden. Store ressurser har vært brukt på informasjon rettet mot denne gruppen.

Nå mot slutten av 2012 viser RFSUs tall dessuten at det har vært en økning i kondomsalget på åtte prosent i forhold til i fjor.

– Det kan komme av at vi har fått en ny, tynnere kondom som knapt kjennes. Nå er det ingen unnskyldning lenger, sier Kløw.

- Dessuten er tilgjengeligheten bedret. Kondomer skal synes godt i butikkene. Nå står de ved siden av øl i supermarkedene. Mange kjøper kondomer på impuls, og man skal slippe å spørre etter dem, sier Kløw.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flere årsaker til at vi dropper å bruke kondom. Alkohol og annen rus spiller helt klart en rolle.

– Noen synes det er flaut, det er ikke kult. Og så er vi naive: Svært mange tror at man ikke trenger beskyttelse om man har sex med en venn eller bekjent fordi det er noen man kan stole på. Men man kan ikke se på folk at de har klamydia eller en annen kjønnssykdom, understreker Kløw.

Nordens verstinger

At vi slurver med kondombruken, har sine konsekvenser.

To av ti nordmenn oppgir å ha hatt en kjønnssykdom i løpet av livet, og det er mest i Norden.

- Hver eneste dag får 60 nordmenn klamydia. Mange tenker at “det er ikke så farlig, det er bare å ta en pille”, men klamydia er den viktigste årsaken til barnløshet her i landet, understreker Kløw.