Mads Gilbert om situasjonen i Gaza:

- Leger tar i mot egne hardt skadde og døde barn

Lege Mads Gilbert i arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza by mandag kveld. Foto: PRIVAT / NTB scanpix
Lege Mads Gilbert i arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza by mandag kveld. Foto: PRIVAT / NTB scanpix

- En voldsom ekstrapåkjenning, sier den norske legen Mads Gilbert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lege på Shifa-sykehuset i Gaza ble onsdag tilkalt for å behandle et skadet barn. Pasienten viste seg å være hans egen sønn. Sønnen døde.

Historien skal ha blitt fortalt av helseministeren i Gaza.

Den norske legen Mads Gilbert, som kom på jobb til Al-Shifa-sykehuset for noen dager siden, bekrefter historien overfor Dagens Medisin.

- Både hjelpere og ofre

- Denne legen er ikke den eneste av helsearbeiderne her på Shifa som opplever dette. Det er den voldsomme ekstrapåkjenningen som han og alle helsearbeiderne har her i Gaza. De er både hjelpere og ofre for bombingen, sier Gilbert til Dagens Medisin.

Han forteller om en overlege som fikk huset sitt bombet. Det minste barnet hans ble truffet av sjokkbølgen fra eksplosjonen og døde. En annen sønn av overlegen ble skadd.

En intensivlege kom inn med sønnen sin etter at huset deres var bombet:

- Sønnen var ikke alvorlig skadet, men vi måtte bryte de forknytte hendene hans opp med makt fordi han var så full av angst. Det så ut som han hadde epilepsi, sier Gilbert.

Legen hjalp til med å behandle sårede på det samme sykehuset i Gaza by under krigen i 2008-09.

- Det er hjerteskjærende å se hvor redde barna er når de kommer inn her. Disse barna har ikke opplevd annet enn krig og beleiring siden de ble født. Det er en massiv retraumatisering av disse barna som nå pågår, uttalte Gilbert til ABC Nyheter tirsdag.

Les mer: - En massiv retraumatisering av barna

Les også: - Aldri sett Gazastripen så livløs

160 mennesker drept

Våpenhvilen mellom Israel og Hamas trådte i kraft i går kveld klokken 20 norsk tid, etter åtte dager med intense kamper som ifølge tall fra nyhetsbyrået AFP har kostet 155 palestinere og fem israelere livet.

Ifølge den israelske hæren ble 1500 mål rammet i løpet av de åtte dagene. Statsminister Benjamin Netanyahu sier målet med bombingen er oppnådd.

Les mer: - Bombingen har vingeklippet Hamas

Torsdag formiddag meldte den israelske hæren at israelske styrker har pågrepet 55 palestinere på Vestbredden som mistenkes for å ha tilknytning til militante grupper.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden