Therese-saken:

Vurderer å anmelde drammenspolitiet

– Det er ren sabotasje av mitt arbeide som bistandsadvokat, sier Fridtjof Feydt. Han mener drammenspolitiet holder tilbake informasjon i Therese-saken.
– Det er ren sabotasje av mitt arbeide som bistandsadvokat, sier Fridtjof Feydt. Han mener drammenspolitiet holder tilbake informasjon i Therese-saken.

Advokat Fridtjof Feydt mener drammenspolitiet fortsatt holder tilbake informasjon i Therese-saken. Han vurderer å nå anmelde saken til Spesialenheten for politisaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Therese-saken

Therese Johannessen forsvant fra bydelen Fjell i Drammen sommeren 1988.

I 1998 hevdet den svenske psykiatriske pasienten Thomas Quick å ha drept henne. Han ble dømt for dette samme år.

I 2011 ble den dømte, som nå heter Sture Bergwall, frifunnet for drapet.

Statsadvokat Lasse Qvigstad har ikke ønsket å gjenåpne saken i Norge, til tross for frifinnelsen.

Selv om drammenspolitiet de siste månedene har gjennomført nye avhør i den snart 25 år gamle Therese-saken, er ikke advokat Fridtjof Feydt fornøyd.

Hvis han ikke har fått et tilfredsstillende svar i løpet av uka, så vil han sende saken til Spesialenheten for politisaker for granskning.

– Man kan ikke holde på slik. Hvis jeg ikke er tilfreds med de svarene jeg får, så går jeg til Spesialenheten etter denne uka, sier Feydt og viser til et brev han sendte forrige uke.

Feydt mener Søndre Buskerud politidistrikt (SBPD) holder tilbake vital informasjon i forsvinningssaken som i sin tid var både Norges dyreste og mest omfattende kriminaletterforsking.

Jo mer jeg spør, jo mer dukker opp, sier Feydt til ABC Nyheter.

– Det medfører ikke riktighet at vi bevisst tilbakeholder dokumenter fra innsyn, sier derimot påtaleansvarlig jurist, Jarle Vist.

– Ren sabotasje

Det er særlig på to områder advokaten er misfornøyd. For det første omhandler det rapporter fra etterforskningen av det såkalte «pakistanersporet».

Norske etterforskere var på slutten av 80-tallet for å sjekke muligheten for at den da ni år gamle jenta var kidnappet og bortført til Pakistan.

Les også: Nye avhør i Therese-saken

I et brev til Feydt bekrefter SBPD at det ble gjort slike undersøkelser, men vil ikke opplyse noe om hvordan dette skjedde og har heller ikke latt advokaten som representerer Thereses mor - Inger-Lise Johannessen - få lese noen dokumenter fra dette.

Men det er jo klart at det er skrevet rapporter. Dette er ren sabotasje av bistandsadvokatens arbeide, mener en forbannet Fridtjof Feydt.

Det andre området er knyttet til etterforskningen av et stort antall såkalte «moduskandidater», personer som også var av interesse for politiet etter forsvinningen sommer 1988.

Tidligere har advokaten etterspurt avhør og opplysninger om 155 personer. Men i et brev fra SBPD tidligere denne måneden viser det seg at antallet er betydelig høyere. Det viser seg at hele 248 personer i sin tid var av interesse.

Ber politiet prioritere

Disse opplysningene har kommet frem blant annet som følge av et frivillig arbeide som fem kriominologer utfører på vegne av advokat Feydt.

Til ABC Nyheter sier disse at økningen på 93 personer ikke er overraskende, og de minner om at dette er en gammel sak.

– Men det er beklagelig at dette ikke har fremkommet tidligere, sier en av de frivillige, Nina Valen.

Les også: Nytt blikk på Therese-gåten

Hun mener SBPD bør gi advokat Feydt tilgang på også denne informasjonen som kan ha betydning i deres undersøkelser av hvem som kan stå bak forsvinningen.

I et eget brev fra Drammen tingrett (datert 7. november) slås det også fast at bistandsadvokaten har krav på «å få utlevert samtlige dokumenter i saken».

Tingrettsdommeren ber om at politiet prioriterer saken og søker grundig gjennom arkivene etter dokumentet, og at en gir advokat Feydt en redegjørelse hvis de ikke finnes.

Foreligger ikke elektronisk

Også påtaleansvarlig jurist ved SBPD minner om at dette er en gammel sak.

– Feydt har fått tilbud om å komme hit å lese dokumentene han etterspør. Da dette er en svært gammel sak som ikke foreligger i elektronisk form, må han komme hit å lese igjennom dokumentene, sier politijurist Jarle Vist.

– Han har fått navnet på en kontaktperson her som han kan avtale dette med. Denne personen har foreløpig ikke hørt noe fra Feydt, sier Vist.

Foreldes til sommeren

I 1998 ble svenske Sture Bergwall (under navnet Thomas Quick) dømt for å stå bak drapet på Therese Johannessen. I 2008 trakk han tilbake alle sine tilståelser, og i fjor ble han frifunnet i Therese-saken.

Til tross for dette har norske påtalemyndigheter nektet å gjenåpne saken som foreldes til sommeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden