40.000 drept i Syria

Røyken stiger fra det romerske slottet Kalat al-Numan etter at det ble bombet av syriske luftstyrker 20. november, i Maraat al-Numan i Idlibprovinsen sør i landet. Over 40.000 mennesker har mistet livet i borgerkrigen som raser i landet, ifølge en menneskerettsgruppe. Foto: Scanpix/AFP.
Røyken stiger fra det romerske slottet Kalat al-Numan etter at det ble bombet av syriske luftstyrker 20. november, i Maraat al-Numan i Idlibprovinsen sør i landet. Over 40.000 mennesker har mistet livet i borgerkrigen som raser i landet, ifølge en menneskerettsgruppe. Foto: Scanpix/AFP.

Minst 40.000 mennesker har blitt drept i voldshandlinger i Syria siden opprøret mot regimet begynte i mars i fjor, ifølge en menneskerettsgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Minst 28.026 sivile, 1379 avhoppere, 10.150 soldater og 574 ikke-identifiserte mennesker har blitt drept i Syria de siste 20 månedene, sier direktøren for Det syriske observatoriet for menneskerettigheter, Rami Abdel Rahman til AFP.


Sivile utgjør det store flertall av de 40.129 drepte, sier observatoriet, som inkluderer ikke-militære som har grepet til våpen mot president Bashar al-Assads regime i dette tallet.

Observatoriet inkluderte ikke flere tusen mennesker som er savnet etter at konflikten startet. Enkelte er antatt å sitte i fangenskap og andre drept. Man ekskluderer også flere tusen militssoldater som har kjempet for regimet.

Les også: - Tyrkia enig med Nato-land om rakettforsvar

Det britiskbaserte observatoriet benytter et nettverk av aktivister, advokater og medisinsk personell ved militære og sivile sykehus i Syria for å samle informasjon.

Opptøyene begynte da reformprotester inspirert av Den arabiske våren ble omdannet til et væpnet opprør etter at regimet begynte å slå hardt ned på demonstrasjonene.

Flertallet av opprørerne, som i befolkningen, er sunnimuslimer i et land dominert av minoritetsregimet til alawittene, en gren av sjiaislam.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden