Den usynlige øya

Øya er markert på en rekke kart, men finnes rett og slett ikke. - Temmelig bisart, sier forskere til AFP. Faksimile: Google Maps.
Øya er markert på en rekke kart, men finnes rett og slett ikke. - Temmelig bisart, sier forskere til AFP. Faksimile: Google Maps.

Øya i Stillehavet er identifisert på Google Earth og mange verdenskart. Men da australske forskere ville dra dit var det ingen ting å finne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øya finnes rett og slett ikke, ifølge de australske forskerne som dro på jakt etter den mystiske landmassen under en geologisk ekspedisjon, melder nyhetsbyrået AFP.

Fantomøya i Korallhavet er markert som Sandy Island på Google Earth og Google maps, og skal ligge midtveis mellom Australia og franske Ny-Caledonia.

Times’ verdensatlas later til å identifisere den som Sable Island. Værkart brukt av det australske maritime forskningsfartøyet Southern Surveyor slår også fast at øya finnes, ifølge Dr Maria Seton.

Les også: Bisarr skapning eller bløff?

Men da Southern Surveryor, som hadde i oppgave å identifisere fragmenter av den australske kontinentalsokkelen under Korallhavet, tøffet ut dit øya skulle ligge fant de ingenting.

- Vi ønsket å ta den nærmere i øyensyn fordi navigasjonskartene ombord i skipet viste en vanndybde på 1400 meter i området, altså svært dypt, sier Seton fra Sydney-universitetet til AFP, etter en 25 dagers reise.

- Den ligger på Google Earth og andre kart, så vi dro dit for å undersøke, og det var ingen øy der. Vi er virkelig forundret. Det er temmelig bisart.

- Hvordan fant den veien til kartene? Vi vet rett og slett ikke, men vi planlegger å følge det opp og finne ut av det.

Nyheten om den usynlige øya førte til debatt på sosiale medier. Tvitreren Charlie Loyd påpekte at øya også ligger på Yahoo Maps samt Bing Maps, men at den «forsvinner på nært hold».

Her skulle øya ha ligget, ifølge Google Maps. Faksimile. Her skulle øya ha ligget, ifølge Google Maps. Faksimile.

www.abovetopsecret.com var det flere diskusjoner, der en poster hevdet at han hadde fått bekreftet med det franske hydrografiske kontor at det faktisk dreier seg om en fantomøy, og at den skulle ha blitt fjernet fra kartene i 1979.

En annen hevder: «mange kartmakere legger inn bevisste, små og ikke-øyensynlige ‘feil’ i sine kart, slik at de kan vite når noen stjeler kartdata».

Les også: Glemte 5,2 millioner i taxi

Google var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar. Men Google Maps produktsjef for Australia og New Zealand sier til Sydney Morning Herald at en rekke ulike autoritative offentlige og kommersielle kilder brukes når kartene lages.

- Verden er et sted i stadig endring, og det å holde seg oppdatert om endringene er et arbeid som aldri tar slutt, sier Nabil Naghdy til avisen.

Den nærmeste landmassen til den usynlige øya er Chesterfieldøyene, en fransk øygruppe med ubebodde korallrev.

Se øya på kartet her:


View Larger Map

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden