NOAH retter krass kritikk mot Mattilsynet etter avlivingstabbe

Her Wenche Jensen på vallaken Stormen som ble offer for en grov tabbe fra tilsynets side. (Foto: Privat)
Her Wenche Jensen på vallaken Stormen som ble offer for en grov tabbe fra tilsynets side. (Foto: Privat)

NOAH mener Mattilsynet ofte velger avliving, ikke omplassering, som første utvei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag forrige uke aksjonerte Mattilsynet mot en gård i Gamvik kommune i Finnmark. Dyreholdet var såpass dårlig at Mattilsynet besluttet å avlive flere dyr på stedet.

Vallaken Stormen, som var eid av Wenche Jensen, var satt bort på fôr på gården.

Mattilsynet kontaktet eieren, og forklarte at hun måtte komme og hente Stormen med en gang. Men før Jensen fikk hentet hesten, var den blitt avlivet ved en feil. Også en ponni som hadde tilbud om et nytt hjem ble avlivet.

Mattilsynet har beklaget hendelsen, men veterinær og leder i NOAH Siri Martinsen, mener likevel det er på sin plass at tilsynet vurderer rutinene sine:

– Etter eget utsagn fra Mattilsynet skal avliving være siste og strengeste alternativ. Likevel ser vi gang på gang at avliving er førstevalget, til tross for at andre og mindre inngripende tiltak kan velges. Dette tror vi bidrar til å svekke tilliten til Mattilsynet, sier hun i en pressemelding.

Bakgrunn: Mattilsynet avlivet feil hest

Bør få leve videre

Hun mener at når et dyr har vært igjennom lidelser bør det tale for at de får hjelp til å leve videre under gode forhold, noe som også er i henhold til dyrevelverdslovens erkjennelse av dyrs egenverdi.

– Det er normalt ikke god dyrevelferd å ta livet av dyr. I de tilfeller der dyrene kan leve videre, bør eieren oppmuntres til å godta denne løsningen og Mattilsynet legge til rette for det. Omplasseringssentre og dyrevernorganisasjoner samarbeider gjerne med Mattilsynet i slike tilfeller, men da må Mattilsynet i utgangspunktet ha en positiv holdning til å omplassere, sier Siri Martinsen.

Ga feil beskrivelse

Torkjell Andersen, regiondirektør for Troms og Finnmark, sier til ABC Nyheter at bildet av det som skjedde på Gamvik er mer nyansert enn det har blitt framstilt i mediene.

– I denne konkrete saken var forholdene omfattende og kritiske for dyrene, og vi var nødt til å avvikle dyreholdet umiddelbart, sier han.

Andersen forklarer videre at det var fire hester på gården, og at Mattilsynet kjente til eieren av den ene, Wenche Jensen.

– Årsaken til at vi avlivet feil hest var at Jensen ikke ga en nøyaktig beskrivelse av hesten. Hun oppga feil kjennetegn. I tillegg kunne hun ikke hente hesten selv, og medhjelperen som skulle hente Stormen, ante ikke hvordan han så ut. Derfor ble feil hest avlivet, sier han og legger til:

– Resultatet er at det er en hest igjen, som vil bli forsøkt omplassert.

ABC Nyheter har forsøkt å kontakte Mattilsynet sentralt for tilsyn for å kommentere NOHAs påstander, uten å lykkes.

Personvernpolicy