- Nå haster det enda mer med klimakutt

Dagens klimaløfter fra landene er for lite til å nå togradersmålet, advarer FNs miljøprogram. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Dagens klimaløfter fra landene er for lite til å nå togradersmålet, advarer FNs miljøprogram. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Gapet har økt mellom landenes løfter om å redusere utslippene av klimagasser innen 2020 og behovet for å holde oppvarmingen av planeten i sjakk, advarer FN onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Basert på dagens løfter kan den globale gjennomsnittstemperaturen øke med mellom tre til fem grader Celsius dette århundret. Det er mye over de to gradene Celsius man tar sikte på, heter det i en rapport fra FNs miljøprogram (UNEP).

Det haster med besluttsom handling om verden skal komme tilbake på sporet. Det vil innebære å kutte utslippene av drivhusgasser med 14 prosent til omkring 44 milliarder tonn innen 2020, fra anslagsvis 50,1 milliarder tonn årlig i dag, ifølge FN-tallene.

- Om ikke landene handler raskt vil utslippene trolig være på 58 milliarder tonn om en åtte års tid, heter det i en uttalelse om rapporten, som er sammenstilt av 55 forskere fra mer enn 20 land. - Muligheten for å møte målet om 44 millarder tonn blir mindre for hvert år, sier UNEP-sjef Achim Steiner.

Les også: Kofi Annan vil ikke at Norge skal stanse oljeutvinningen

Selv om alle land holder seg til de mest ambisiøse nivåene av sine løfter, under de strengeste reglene, vil gapet mellom hva som har blitt lovet og hva som behøves øke til minst 8 milliarder tonn innen 2020.

- Dette er to milliarder tonn mer enn fjorårets anslag, og et nytt år har gått, heter det i uttalelsen.

Miljøprogrammet sier konsentrasjonen av drivhusgasser som karbondioksid i atmosfæren har økt med 20 prosent siden 2000, og at den nylig har økt igjen etter et fall under den økonomiske krisen fra 2008-2009.

Og flere land har justert sine ikke-bindende løfter om reduksjon, inngått under Københavnforhandlingene i 2009. De har reduserte sine ambisjoner i de fleste tilfeller, sier UNEP-representanter til AFP.

Les også: Solhjell varsler norske miljøkutt

Rapporten er miljøprogrammets tredje om emnet, og kommer bare dager før åpningen av FNs klimasamtaler i Doha. Der vil man diskutere en arbeidsplan for arbeidet med å inngå en global avtale innen 2015, som skal gjelde fra 2020.

- Jo snarere land gjør som lovet, dess bedre vil situasjonen bli. Men selv om de gjør alt de har lovet er det fremdeles ikke nok om målet er å holde seg under to graders økning av gjennomsnittstemperaturen, sier UNEP-eksperten John Christensen til AFP.

Personvernpolicy