Åpenhjertig seilerkonge i ny bok

Kong Harald, her under stortingsmiddagen på Slottet nylig, har hatt seilermiljøet som et fristed, ifølge en ny bok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kong Harald, her under stortingsmiddagen på Slottet nylig, har hatt seilermiljøet som et fristed, ifølge en ny bok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny bok om kong Harald konsentrerer seg om hans karriere som seiler. Boken viser at seilermiljøet har fungert som et fristed der kongen har kunnet senke skuldrene og være seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er på vannet han får lov til å være Harald. Der vil han ikke være konge, sier forfatter Jon Amtrup til VG.

I boken kommer det fram at det om bord i båtene som kongen har seilt alltid har vært en flat struktur der alle har hatt like mye å si og der den typisk norske dugnadsånden har vært framtredende.

Bommen i hodet

Boken «Kong Harald V – seileren som ble én av gutta» avslører flere episoder fra kong Haralds seilerkarriere.

Blant annet beskrives en ulykke under en regatta i Spania i 2004 der kong Harald ble truffet av bommen i hodet og svimte av. Han ble liggende bevisstløs på dørken med blodet strømmende fra et sår i hodet, men nektet å avbryte seilasen og gå til land.

Boken omtaler også en episode fra 1983 da den daværende kronprinsen var bekymret for innholdet i en sjøsyketablett. Kong Harald har nemlig en lei tendens til å bli sjøsyk under lengre seilaser, og fryktet foran VM at sjøsyketablettene han benyttet kunne inneholde ulovlige midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å bli tatt i en dopingtest, ville selvfølgelig være en skandale for kongehuset og for norsk idrett, sier Amtrup til Aftenposten.

Kongen fikk derfor testet innholdet og fikk grønt lys for bruken.

Les også: Meldte at kongen var død

Tvilte på kongerollen

Det var også blant sine seilerkamerater at kong Harald etter sin fars død i 1991 uttrykte tvil om at han ville kunne fylle skoene etter den svært populære kong Olav.

«Harald føler at han må gi seg med seiling på toppnivå. Han tenker at hvis han skal klare å fylle det tomrommet som kong Olav har etterlatt seg, må han ha fullt fokus på H.M. Kong Harald og rollen han skal fylle som konge», heter det i boken.

– Han var spent på hvordan han ville bli tatt imot av folket og lettet litt på denne spenningen med oss, sier Morten Jensen til VG. Han var blant mannskapet på kongens båt under VM i Belgia sommeren 1991.

Det var også i forbindelse med seiling at kongen traff sin framtidige kone, under sommerleiren til Kongelig Norsk Seilforening på Hankø i 1951. Da var Sonja Haraldsen 14 år gammel. Åtte år senere traff de hverandre igjen, og begynte å treffes regelmessig.