Kongen beklager Linstad-rotet

Kong Harald og dronning Sonja sammen med f.h. stortingspresident Dag Terje Andersen, kunstner Anne Vistven og leder av konkurransejuryen Per-Kristian Foss etter avdukingen av maleriet med kongens edsavleggelse i Stortinget 21. januar 1991 som motiv. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Kong Harald og dronning Sonja sammen med f.h. stortingspresident Dag Terje Andersen, kunstner Anne Vistven og leder av konkurransejuryen Per-Kristian Foss etter avdukingen av maleriet med kongens edsavleggelse i Stortinget 21. januar 1991 som motiv. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Kong Harald beklager rotet som oppsto i forbindelse med tildelingen og slettingen av fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen var tirsdag ettermiddag på besøk på Stortinget i forbindelse med avdukingen av et maleri av seg selv. Han benyttet anledningen til å svare på spørsmål rundt tildelingen – og senere slettingen – av fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad, skriver VG.

– Vi har forsøkt å gjøre så godt vi kunne, men vi beklager situasjonen som oppsto, sa kongen.

Les også: Syv av ti støtter kongens medalje-nei

Linstad ble i forrige uke tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv. Den offisielle utdelingsseremonien ble utsatt på ubestemt tid. Senere avgjorde kong Harald at medaljen til Linstad skulle slettes. Det er første gang i historien at en fortjenstmedalje har blitt slettet.

Les også: Linstad var i samtaler på Slottet torsdag

På spørsmål om kongen kommer til å beklage saken overfor Linstad, svarte kong Harald slik tirsdag:

– Det får vi komme tilbake til.

Les også: - Dette er utrolig pinlig for kongen

Linstad har sagt at han respekterer vedtaket om å slette medaljen. Slottet begrunnet slettingen ved å uttale at «enkelte av Linstads ytringer slik de fremstår og blir oppfattet, er ikke forenlige med medaljens formål».

Les også:

Utdeling av medalje til Linstad utsatt på ubestemt tid

Wiesenthal-senteret ber kongen stoppe Linstad-medalje

Trond Ali Linstad må forklare seg på Slottet

Personvernpolicy