Meny

Tycho Brahe ble ikke forgiftet

Den verdensberømte danske astronomen Tycho Brahe døde ikke av kvikksølvforgiftning, har en forskergruppe slått fast. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

411 år etter den danske stjerneastronomens mystiske død har forskerne avlivet myten om at han ble forgiftet.

Tycho Brahe døde ikke av kvikksølvforgiftning. Det er konklusjonen til en gruppe forskere som har studert levningene av den kjente danske astronomen, to år etter at de åpnet graven hans i Praha.

Forskerne reagerte mer med lettelse enn med overraskelse da den seiglivede myten om forgiftning ble avlivet.

– Vi hadde det på følelsen, men det er godt å vite det med sikkerhet, forteller forskningsleder og arkeolog ved Universitetet i Aarhus, Jens Vellev, til danske Ekstra Bladet.

Myte fra 1901

Myten om at Tycho Brahe (1546-1601) ble forgiftet med kvikksølv oppsto i 1901 etter at det ble funnet spor av kvikksølv i håret til den kjente astronomen. Den gang kunne man ikke si noe om mengden kvikksølv, men ryktene om mord spredde seg raskt.

Les også: Middelalderastronoms kiste åpnet

I november 2010 åpnet man derfor kisten til Tycho Brahe i Praha, hvor levningene lå begravet, for å finne ut om den store vitenskapsmannen virkelig døde av kvikksølvforgiftning.

De nye kjemiske analysene viser imidlertid at mengden kvikksølv ikke var unormalt høy.

– Den er godt innenfor normalen. Derfor kan vi slå fast at Tycho brahe ikke ble drept ved forgiftning. Han har heller ikke tatt så store mengder medisin at han kunne ha dødd av det, slår Jens Vellev fast.

Les også: Ble han forgiftet?

Urinveisforgiftning

Forskergruppen har fortsatt ikke klart å slå fast hva Tycho Brahe egentlig døde av, men den mest troverdige forklaringen går på at det kan ha vært urinveisforgiftning.

Tycho Ottesen Brahe postulerte at månen og solen kretser om jorden, men at de andre planetene gikk i bane om solen.

Les også: Var Tycho Brahe far til Shakespeare?

Han ble født i Danmark, men tilbrakte sine siste to leveår i Praha, der han tjenestegjorde for keiseren av det habsburgske imperiet, Rudolf II.

Populært