Meny

– Paracetamol kan gi astma hos barn

PARACETAMOL OG ASTMA: Nok en studie knytter det smertestillende middelet til risikoen for astma hos småbarn. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny dansk forskning bekrefter tidligere funn som viser at paracetamol øker risikoen for at barn utvikler astma, men effekten kan være midlertidig.

Både internasjonal og norsk forskning har tidligere knyttet bruk av det smertestillende middelet paracetamol, som blant annet finnes i Paracet, Panodil og Pinex, til utvikling av astma hos barn.

Nå konkluderer også en omfattende dansk studie med at barn som får paracetamol har økt risiko for å utvikle astma, melder Videnskab.dk.

– Vi kan se en sikker sammenheng mellom barn som har fått Panodil og barn som utvikler astmatiske symptomer i alderen 0-3 år, sier forsker og overlege Hans Bisgaard, som leder Dansk BørneAstma Center, til det danske nettstedet.

Men i motsetning til tidligere forskning, kunne ikke de danske forskerne se en sammenheng mellom astmasymptomene i tidlige barneår og økt risiko for astma i syvårsalderen.

Les mer: Paracetamol kan gi astma

– Der ser ut til at den tidlige astmautviklingen kun er en midlertidig effekt, sier Bisgaard.

Han mener også det er for tidlig å komme med nye anbefalinger angående paracetamol bruk hos barn på bakgrunn av denne studien.

Forskeren understreker at det er viktig at barn får smertestillende når de har behov for det.

– Men vi peker på problemet med at smertestillende medisin er utviklet for voksne og at vi ennå ikke har undersøkt grundig nok hvordan effekten er på barn.

Les også: – Litt for mye Paracet kan være skadelig over tid

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært