Meny

Kongolesiske opprørere har inntatt Goma

Opprørssoldater patruljerer på en gate i byen Goma øst i Kongo. Byen er nå på opprørsbevegelsen M23s hender, og alle trafikkårer inn til og ut av Goma er sperret, ble det opplyst tirsdag. Tommy Rasmussen i New Chance sa til NTB at organisasjonen var i full gang med å evakuere barn den har ansvar for fra byen, mens kampene i det østlige Kongo fortsatte. Foto: James Akena (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byen Goma øst i Kongo er nå helt avskåret fra omverdenen. Alle hovedårer inn til og ut av byen er sperret, og flyktninger kommer seg ikke unna, sier en norsk hjelpearbeider.

Opprørere, som antas å få støtte fra Rwanda, gikk inn i Goma tirsdag formiddag. Etter skuddveksling med en kongolesisk styrke støttet av FN-soldater, hevdet opprørerne fra M23-bevegelsen å ha tatt kontroll over byen.

– Goma er helt avskåret, alle hovedveier er sperret og det fins ingen trafikkårer å flykte langs, sier Tommy Rasmussen i stiftelsen New Chance til NTB. Stiftelsen arbeider for å hjelpe barn i Kongo.

Evakuerer barn

– Vi samarbeider nå med FN om å forsøke å evakuere 70 barn i alderen fra to måneder til 14 år, forteller Rasmussen. Barna blir forsøkt transportert til Sake helt øst i Kongo, nær en stor FN-base, opplyste han.

Samtidig fortsetter kampene mellom regjeringshæren og M23, som antas å få støtte fra Rwanda.

– Denne bevegelsen består stort sett av tutsiorienterte folk, den har herjet mye i Kongo og spesielt i provinsen Nord-Kivu, sier Tommy Rasmussen.

Konflikten mellom folkegruppene hutuer og tutsier har ført til flere massakrer, som toppet seg med folkemordet i Rwanda i 1994 der mellom 800.000 og en million tutsier ble drept av hutuer.

Nordmann evakuert

Norske Nordem, The Norwegian Resource Bank for Democracy and Human Rights, hadde en representant i Goma, men vedkommende er evakuert til Bukavu.

– Vi vet at han er evakuert til Bukavu i morges. Ifølge våre rapporter har det vært kamper i området rundt Goma, som eskalerte videre, sier fungerende leder for Nordem Hege Mørk til ABC Nyheter.

Nordem-representanten er jurist for FN i en «Stabilisation Support Unit».

Nordem er en sivil beredskapsmekanisme som er fullfinansiert av UD. Støtter opp om organisasjoner rundt i verden som forsøker å bygge demokrati og fremme menneskerettigheter.

Les også: - Moland innrømmet aldri drap

«Kokepunkt»

– Den regionale konflikten har nådd kokepunktet, advarer Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson, som ber FN vise handlekraft. Situasjonen i Goma er ekstremt uoversiktlig og farlig, fremholder hun.

– I utkanten av byen ble en leir med over 50.000 kongolesere tømt i løpet av et par timer. Disse menneskene har vært fordrevet som følge av kamper andre steder i provinsen Nord-Kivu, sa Rasmusson ifølge en pressemelding tirsdag.

– Vi er ekstremt bekymret for sikkerheten til de sivile i det østlige Kongo. Hjem plyndres og grove overgrep som drap, voldtekter og brutale gjengjeldelsesaksjoner er utbredt, tilføyer Rasmusson, som påpeker at FN har fordømt M23s aksjoner.

Les også: Rwanda inn i FNs sikkerhetsråd tross Kongos anklager

Døde telefoner

Både Tommy Rasmussen og NTB gjorde tirsdag flere mislykte forsøk på å ringe kontakter i Kongo, uten å komme gjennom. Årsaken kunne være at opprørerne har inntatt en radiostasjon som også huser bakkestasjoner for mobiltelefoni.

Da opprørerne gikk inn i Goma tirsdag formiddag, ble de møtt av skudd fra kongolesiske soldater som støttet av FN-soldater forsøkte å forsvare byen. Men deretter opphørte skytingen, og opprørerne hevdet å ha tatt kontroll over byen og flyplassen like ved.

Kongos president Joseph Kabila oppfordret tirsdag befolkningen øst i landet til å gjøre motstand mot opprørerne.

– Når man blir påtvunget en krig, har man plikt til å gjøre motstand, sa Kabila på kongolesisk fjernsyn.

Les også: Kongolesisk krigsherre får 14 års fengsel

Vil ikke forhandle

M23 hadde ifølge nyhetsbyrået AFP kontroll over grenseovergangene til Rwanda, som ligger øst for Kongo. En talsmann for regjeringen i Kinshasa avviste alle antydninger om forhandlinger med opprørsbevegelsen.

Han antydet at Rwanda er den viktigste drivkraften bak kampene i og omkring Goma.

– Men vi skal kaste de rwandiske styrkene ut av landet, sa den ikke navngitte talsmannen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kampene i Kongo blusset opp igjen i forrige uke, etter en fire måneder lang periode der det stort sett hersket ro. Kamphandlingene har skapt internasjonal frykt for at striden skal spre seg til andre land i den politisk urolige regionen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært