Kongolesiske opprørere har inntatt Goma

Opprørssoldater patruljerer på en gate i byen Goma øst i Kongo. Byen er nå på opprørsbevegelsen M23s hender, og alle trafikkårer inn til og ut av Goma er sperret, ble det opplyst tirsdag. Tommy Rasmussen i New Chance sa til NTB at organisasjonen var i full gang med å evakuere barn den har ansvar for fra byen, mens kampene i det østlige Kongo fortsatte. Foto: James Akena (Reuters)
Opprørssoldater patruljerer på en gate i byen Goma øst i Kongo. Byen er nå på opprørsbevegelsen M23s hender, og alle trafikkårer inn til og ut av Goma er sperret, ble det opplyst tirsdag. Tommy Rasmussen i New Chance sa til NTB at organisasjonen var i full gang med å evakuere barn den har ansvar for fra byen, mens kampene i det østlige Kongo fortsatte. Foto: James Akena (Reuters)

Byen Goma øst i Kongo er nå helt avskåret fra omverdenen. Alle hovedårer inn til og ut av byen er sperret, og flyktninger kommer seg ikke unna, sier en norsk hjelpearbeider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørere, som antas å få støtte fra Rwanda, gikk inn i Goma tirsdag formiddag. Etter skuddveksling med en kongolesisk styrke støttet av FN-soldater, hevdet opprørerne fra M23-bevegelsen å ha tatt kontroll over byen.

– Goma er helt avskåret, alle hovedveier er sperret og det fins ingen trafikkårer å flykte langs, sier Tommy Rasmussen i stiftelsen New Chance til NTB. Stiftelsen arbeider for å hjelpe barn i Kongo.

Evakuerer barn

– Vi samarbeider nå med FN om å forsøke å evakuere 70 barn i alderen fra to måneder til 14 år, forteller Rasmussen. Barna blir forsøkt transportert til Sake helt øst i Kongo, nær en stor FN-base, opplyste han.

Samtidig fortsetter kampene mellom regjeringshæren og M23, som antas å få støtte fra Rwanda.

– Denne bevegelsen består stort sett av tutsiorienterte folk, den har herjet mye i Kongo og spesielt i provinsen Nord-Kivu, sier Tommy Rasmussen.

Konflikten mellom folkegruppene hutuer og tutsier har ført til flere massakrer, som toppet seg med folkemordet i Rwanda i 1994 der mellom 800.000 og en million tutsier ble drept av hutuer.

Nordmann evakuert

Norske Nordem, The Norwegian Resource Bank for Democracy and Human Rights, hadde en representant i Goma, men vedkommende er evakuert til Bukavu.

– Vi vet at han er evakuert til Bukavu i morges. Ifølge våre rapporter har det vært kamper i området rundt Goma, som eskalerte videre, sier fungerende leder for Nordem Hege Mørk til ABC Nyheter.

Nordem-representanten er jurist for FN i en «Stabilisation Support Unit».

Nordem er en sivil beredskapsmekanisme som er fullfinansiert av UD. Støtter opp om organisasjoner rundt i verden som forsøker å bygge demokrati og fremme menneskerettigheter.

Les også: - Moland innrømmet aldri drap

«Kokepunkt»

– Den regionale konflikten har nådd kokepunktet, advarer Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson, som ber FN vise handlekraft. Situasjonen i Goma er ekstremt uoversiktlig og farlig, fremholder hun.

– I utkanten av byen ble en leir med over 50.000 kongolesere tømt i løpet av et par timer. Disse menneskene har vært fordrevet som følge av kamper andre steder i provinsen Nord-Kivu, sa Rasmusson ifølge en pressemelding tirsdag.

– Vi er ekstremt bekymret for sikkerheten til de sivile i det østlige Kongo. Hjem plyndres og grove overgrep som drap, voldtekter og brutale gjengjeldelsesaksjoner er utbredt, tilføyer Rasmusson, som påpeker at FN har fordømt M23s aksjoner.

Les også: Rwanda inn i FNs sikkerhetsråd tross Kongos anklager

Døde telefoner

Både Tommy Rasmussen og NTB gjorde tirsdag flere mislykte forsøk på å ringe kontakter i Kongo, uten å komme gjennom. Årsaken kunne være at opprørerne har inntatt en radiostasjon som også huser bakkestasjoner for mobiltelefoni.

Da opprørerne gikk inn i Goma tirsdag formiddag, ble de møtt av skudd fra kongolesiske soldater som støttet av FN-soldater forsøkte å forsvare byen. Men deretter opphørte skytingen, og opprørerne hevdet å ha tatt kontroll over byen og flyplassen like ved.

Kongos president Joseph Kabila oppfordret tirsdag befolkningen øst i landet til å gjøre motstand mot opprørerne.

– Når man blir påtvunget en krig, har man plikt til å gjøre motstand, sa Kabila på kongolesisk fjernsyn.

Les også: Kongolesisk krigsherre får 14 års fengsel

Vil ikke forhandle

M23 hadde ifølge nyhetsbyrået AFP kontroll over grenseovergangene til Rwanda, som ligger øst for Kongo. En talsmann for regjeringen i Kinshasa avviste alle antydninger om forhandlinger med opprørsbevegelsen.

Han antydet at Rwanda er den viktigste drivkraften bak kampene i og omkring Goma.

– Men vi skal kaste de rwandiske styrkene ut av landet, sa den ikke navngitte talsmannen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kampene i Kongo blusset opp igjen i forrige uke, etter en fire måneder lang periode der det stort sett hersket ro. Kamphandlingene har skapt internasjonal frykt for at striden skal spre seg til andre land i den politisk urolige regionen.

Personvernpolicy