Meny

Annan skryter av hvordan Norge taklet terroren

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Måten Norge taklet Utøya-terroren på, sendte et svært kraftfullt budskap til resten av verden, mener FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

I et intervju med NTB kommer Annan uoppfordret inn på terrorangrepet som rammet Norge 22. juli i fjor og håndteringen av katastrofen. Det gjør han i lys av hvordan USA reagerte da landet ble utsatt for 11. septemberangrepet, som tok livet av 3.000 mennesker i New York og Washington.

– Da tragedien rammet Norge, kunne jeg ikke fri meg fra å sammenligne Norges reaksjon med hvordan USA reagerte etter 11. septemberangrepet, sier Annan.

– Rørte oss dypt

11. septemberterroren i USA i 2001 førte umiddelbart til en amerikanskledet invasjon av Afghanistan, hvor al-Qaida fikk oppholde seg. Bush-administrasjonen forsøkte også å bruke terrorangrepet for å rettferdiggjøre invasjonen av Irak, selv om al-Qaida ikke var i Irak på denne tiden.

Men i Norge førte Utøya-terroren verken til spesielt høylytte rop om hevn, lynsjestemning eller større uro i befolkningen.

– Man omfavnet sine verdier, roet ned befolkningen og statsministeren fortalte nasjonen at «vi skal stå fast på våre verdier, dem skal ingen ta fra oss». Unge og gamle samlet seg med roser og sto sammen. Dette var et veldig sterkt budskap til resten av verden, sier Annan.

– Dette rørte oss alle og viste at det finnes ulike måter å reagere på. Det er ikke alltid at maktbruk vil berolige og lege, sier han.

Umulig byttehandel

Etter det Annan i sin ferske bok «I krig for fred» kaller 11.-septemberkrigene i Irak og Afghanistan, er USA blitt sterkt kritisert for å svikte sine aller mest sentrale verdier.

Nedverdigende fangebehandling i Abu Ghraib-fengselet i Irak, «terrorfanger» innesperret i årevis uten lov og dom på Guantanamo-basen og hele diskusjonen om bruk av tortur under avhør, har gitt kritikerne vann på mølla.

– Under krigen mot terror hadde folk en tendens til å se en byttehandel mellom borgerrettigheter, det vil si respekt for folks rettigheter, og kampen mot terror, sier Annan.

– Personlig tror jeg ikke det går an å gjøre noen byttehandel mellom kampen mot terror og borgerrettigheter. Hvis du blir bedt om å gi fra deg dine rettigheter og friheter i bytte mot beskyttelse og gjør det – har du da til slutt noen beskyttelse? spør han.

Populært