Meny

Nye avhør i Therese-saken

Drammenspolitiet har fortatt nye avhør i den såkalte «Therese-saken». Hun var bare 9 år gammel da hun forsvant for snart 25 år siden. Neste år er saken foreldet, og morens advokat er kritisk til politiets arbeide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drammenspolitiet har i høst avhørt nye menn i jakten på en løsning av den 24 år gamle Therese-saken.

De siste månedene har drammenspolitiet sjekket og avhørt flere menn i en snart 25 år gammel krimgåte.

– Vi har gjort undersøkelser i forhold til enkeltpersoner, bekrefter påtaleansvarlig politijurist Jarle Vist overfor ABC Nyheter.

– Men ingen avhør har brakt oss nærmere svaret på en ny gjerningsmann, fastslår han.

Den såkalte «Therese-saken» var i sin tid Norges mest omtalte og mest omfattende kriminalsak. Det var sommeren 1988 at den da ni år gamle Therese Johannessen forsvant fra bydelen Fjell utenfor Drammen.

ABC Nyheter kjenner navnet på en mann i slutten av 70-årene som i høst har vært inne til nye avhør.

Han skal også ha vært interessant for politiet under etterforskningen på slutten av 80-tallet, men er ikke den eneste som har vært avhørt.

Uten gjerningsmann

I 1998 ble svenske Sture Bergwall dømt for å ha drept henne (dømt under navnet Thomas Quick), selv om kroppen hennes aldri er funnet - til tross for at man til og med tømte hele Ringentjernet i Østfold for vann i jakten på levningene.

Les også: Drømmer om å møte Therese

I fjor ble Bergwall frifunnet av svensk rett etter ha trukket tilbake sin tilståelse.

– Vi har hatt en gjennomgang etter den svenske gjenåpningen, sier politijuristen.

Han understreker at saken ennå ikke er gjenåpnet i Norge, men at politiet i Drammen reagerer på nye tips og opplysninger fra blant annet advokat Fridtjof Feydt som representerer Thereses mor, Inger-Lise Johannessen.

Han har tidligere kritisert politiet i Søndre Buskerud politidistrikt for å holde tilbake opplysninger, og advokaten utelukker heller ikke at jenta fortsatt kan være i live.

Feydt har to ulike grupper som arbeider med saken, deriblant en gruppe kriminologer som går gjennom bevismaterialet med nye øyne.

Les også: Nytt blikk på Therese-gåten

Politiet i Drammen har ikke gjort noen nye undersøkelser i forhold til et tips om at hun kan være bortført til Pakistan, selv om dette i sin tid ble gransket og egne etterforskere sendt til landet.

Spesiell sak

I de såkalte Quick-sakene var «Therese-saken» spesiell.

På et tidspunkt var det den eneste saken hvor svenske påtalemyndigheter mente å kunne legge frem et fysisk bevis som knyttet ham til noen av de etter hvert åtte drapene han ble dømt for (han er nå frikjent for fem av dem).

Det såkalte «beinsporet» viste seg etter en ny undersøkelse av svenske rettstekniske eksperter på være forbrente rester av tre og lim, og ikke beinrester slik norske eksperter hadde hevdet under rettssaken i 2000.

I vår ba norsk politi om å få dette beviset tilbake, men de har ikke gjort noen nye undersøkelse av materialet.

– Vi har fått tilbake beinrestene, sier Vist som sier at man ikke har foretatt noen nye norske undersøkelser av dette «beviset».

– Dette er en gammel sak. Vi gjør det som er mulig å gjøre, men det er ikke enkelt, sier den påtaleansvarlige.

– Vi vil undersøke de tipsene som kommer inn, men ikke på eget initiativ. Hvis det viser seg å være nødvendig så blir saken gjenopptatt også i Norge, sier Vist.

Tidligere har Thereses mor sagt at hun mest av alt ønsker visshet om hva som har skjedd med datteren, og at den norske foreldelsesfristen for drap ikke vil påvirke det.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært