Polsk nasjonalist ville kopiere Breivik-terror

Polsk politi har pågrepet en høyreekstrem mann som skal ha planlagt å utløse en bilbombe på fire tonn utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbildet til 45-åringen skal ha vært Anders Behring Breivik.

Ifølge kilder med nær kjennskap til etterforskningen hadde mannen planer om å kopiere metodene som ble brukt av Breivik under terrorangrepet i Oslo 22. juli.

Den mistenkte skal ikke tilhøre en politisk gruppe eller et parti.

- Han hevder at han handlet ut fra nasjonalistiske, antisemittiske og fremmedfiendtlige motiver, uttalte Piotr Krason fra polske påtalemyndigheter på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Polens statminister skal etterforskning av Breiviks kontaktnettverk ha vært det som førte dem til den nå mistenkte polakken, skriver Reuters.

Les også: Breivik ga råd om hvordan å bli en helt for høyreekstreme

– Fire tonns bombe

Mannen skal ha planlagt å utløse en bilbombe på fire tonn utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa.

Angrepet skal muligens ha vært planlagt å finne sted på et tidspunkt da både landets president og statsminister ville vært til stede i bygningen.

Påtalemyndigheten opplyser at den mistenkte mannen arbeider for et universitet i byen Krakow sør i landet.

Han skal ha skaffet seg et lite lager med eksplosiver, våpen og fjernstyrte utløsere, og han skal også ha forsøkt å rekruttere flere personer til å gjennomføre planen.

Gjennomførte test

45-åringen skal også ha utført en prøvesprengning som politiet har videoopptak av.

Et videoopptak viser prøvesprengningen som etterlater et stort krater i bakken. Mannen skal også, i likhet med Breivik, ha drevet rekognosering i området han ønsket å ramme med bilbomben.

Polen har aldri blitt utsatt for terrorangrep i sin moderne historie, men befolkningen er dypt splittet mellom de som kjemper for liberale verdier og de som mener at landes myndigheter neglisjerer landet katolske røtter og verdier og gir etter for utenlandsk innflytelse.

Tidligere i november samlet høyrenasjonalister seg i hovedstaden Warszawa for å demonstrere mot myndighetene.

- Veldig alvorlig

Påtalemyndigheten opplyste under tirsdagens pressekonferanse at de hadde begynte å jobbe med saken 5. november, og at Polens innenlandske sikkerhetstjeneste ville ta seg av saken i fortsettelsen.

Pawel Gras, talsperson for myndighetene, sier at de ser svært alvorlig på saken.

– Vi vet at de mulige målene var presidenten, parlamentet og regjeringen, forklarte han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden