- En massiv retraumatisering av barna

Lege Mads Gilbert i arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza by mandag kveld. Foto: PRIVAT / NTB scanpix
Lege Mads Gilbert i arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza by mandag kveld. Foto: PRIVAT / NTB scanpix

Halvparten av de skadde og drepte på Gazastripen er kvinner, barn og eldre, hevder den norske legen Mads Gilbert fra Shifa-sykehuset på Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bombene faller jevnt over Gaza, og vi hører de israelske ubemannede dronene over oss hele tiden, sier Gilbert til ABC Nyheter på telefon fra Shifasykehuset på Gaza. Gilbert kom til Gazastripen mandag.


- Til nå er det registrert 110 drepte og 891 skadde ifølge helsemyndighetene, sier Gilbert.

Nyhetsbyrået AFP opererer tirsdag formiddag med enda høyere tall, med 112 drepte og over 920 sårede.

- I tillegg er det viktig å merke seg at 50 prosent at de skadde og drepte er kvinner, barn og eldre. Det viser med all tydelighet at det ikke bare er sivilbefolkningen, men den mest sårbare delen av sivilbefolkningen som rammes av de israelske angrepene, sier Gilbert.

Les også: Mann skjøt mot USAs ambassade i Tel Aviv

- Hjerteskjærende

- Det er hjerteskjærende å se hvor redde barna er når de kommer inn her. Disse barna har ikke opplevd annet enn krig og beleiring siden de ble født. Det er en massiv retraumatisering av disse barna som nå pågår, sier Gilbert, med henvisning til krigen på Gaza i 2008-2009.

Legen hjalp til med å behandle sårede på det samme sykehuset i Gaza by under krigen i 2008-09.

- Det er velorganisert, mange bårer står klare. Det er en høy grad av beredskap på Shifasykehuset. Det er godt organisert og en fattet, men alvorlig stemning, sier Gilbert.

- Men det er mangel på medisiner, engangsutstyr, vann, energi og strømforsyning. Det er imponerende det palestinerne får til under ekstremt vanskelige forhold. De er de virkelige heltene her, sier Gilbert.

Han forteller at all behandling av vanlige sykdommer har stanset mens de israelske angrepene pågår.

Les også: FN-sjefen krever våpenhvile straks

Angrep 100 mål

Natt til tirsdag var den første natten uten dødsfall siden de israelske luftangrepene begynte for nærmere en uke siden.

Den israelske hæren sier den har angrepet omkring 100 mål langs kyststripen i løpet av natten, med fly, krigsskip og artilleri.

Palestinske redningstjenester sier angrepene har skadet den islamske banken i Gaza by alvorlig. Banken er satt opp av Hamasregjeringen. Militæret har bekreftet angrepet.

Angrep rammet også hjemmene til flere militante ledere. En talskvinne for hæren sier til AFP at minst tre raketter rammet det sørlige Israel i løpet av natten, og at ytterligere to ble avskjært av rakettforsvarssystemet Iron Dome. Mandag var den blodigste dagen av den israelske operasjonen siden den startet onsdag, med 32 mennesker drept.

Se også: Dødstallet stiger i Gaza

Clinton til området

USAs utenriksminister Hillary Clinton vil forlate Asia tirsdag for å besøke Israel, Egypt og Ramallah, for å «øke den amerikanske innsatsen for å hindre en forverring av krisen», sier en tjenestemann.

Les også: Clinton reiser til Midtøsten

Clinton vil møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og diskutere krisen med egyptiske og palestinske ledere.

I løpet av natten besluttet israelske statsråder å utsette en eventuell bakkeinvasjon av Gazastripen for å gi de egyptiskledede forsøkene på å få i stand en våpenhvile en sjanse til å virke.

Hamas-lederen Khaled Meshaal sier hans bevegelse er innstilt på å sikre en våpenhvile med Israel, men insisterer på at den seks år lange blokaden av Gazastripen må ta slutt.

Egypt leder forsøkene på å fremforhandle en slik våpenhvile, og er vertskap for indirekte forhandlinger i Kairo mellom Meshaal og en israelsk utsending.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden