Flere NAV-svindlere anmeldes til politiet

JAKTER SVINDEL: I NAV jobber 85 personer dedikert med å avsløre personer som forsøker og svindle til seg trygd. Stadig flere blir tatt, og beløpene det dreier seg om øker stadig. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
JAKTER SVINDEL: I NAV jobber 85 personer dedikert med å avsløre personer som forsøker og svindle til seg trygd. Stadig flere blir tatt, og beløpene det dreier seg om øker stadig. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Hittil i år er 655 personer anmeldt til politiet for til sammen å ha svindlet til seg 117 millioner kroner. Dagpengesvindelen dominerer, og beløpene øker stadig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene til NAV viser at en gjennomsnittlig trygdesvindel så langt i år ligger på rundt 178.000 kroner.

Det er en økning på 40.000 kroner per svindelsak i forhold til samme periode i fjor, skriver Aftenposten.

– Vi har økt fokus på trygdemisbruk og jobber kontinuerlig med å avdekke svindel, sier fungerende direktør for NAV Kontroll, Sverre Lindahl til avisa.

Uredelige dagpenger

Den største andelen saker gjelder dagpenger. Så langt i 2012 har NAV anmeldt 354 saker av denne sorten, og det samlede beløpet skal være på rundt 45 millioner kroner.

Et typisk misbruk av dagpenger går på det elektroniske meldekortet. Hver 14. dag skal mottakeren av dagpenger krysse av om man har vært i arbeid eller ikke.

- Det er velkjent at vi kjører etterkontroller av meldekortene, men en betydelig andel har enten angitt for få timer eller ikke oppgitt arbeidstimer i det hele tatt, forklarer Lindahl.

Videre følger sykepenger og arbeidsavklaringspenger som de trygdeordningene hvor misbruket er størst.

Les også: Har anmeldt trygdesvindel for 883 millioner

Risikerer å bli anmeldt

Totalt har NAV 85 medarbeidere i sin kontrollavdeling, fordelt på fem regionale avdelinger, som jobber spesielt med å avsløre og forebygge trygdesvindel.

Uansett sak vil NAV kreve feilutbetalte penger tilbake, men mottakeren vil først bli varslet å få mulighet til og og uttale seg etter at alle opplysninger er verifisert.

Viser saken seg å være spesielt alvorlig, og NAV mener at mottakeren med vilje har forsøkt å lure til seg penger, blir vedkommende politianmeldt.

– Vi tar trygdemisbruk på alvor, men at det er mørketall er det ingen tvil om, avslutter Lindahl.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden