Oppfordrer leger til å stikke fingeren i rumpa

Blodprøver erstatter ikke kliniske undersøkelser, mener ekspert. Foto: Colourbox.com
Blodprøver erstatter ikke kliniske undersøkelser, mener ekspert. Foto: Colourbox.com

Urologer mener dette er den beste måten å oppdage prostatakreft på. Et problem er at folk ikke vil kle av seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlege Sissel Overn ved OvernKlinikken i Hoksrud har inntrykk av at fastleger tror blodprøven PSA erstatter en klinisk undersøkelse. Dette innebærer at legen bruker en finger (med hanske) til å kjenne opp i rumpa til pasienten, skriver NRK.no.

– Påfallende ofte mangler den kliniske undersøkelse når pasienter blir henvist til meg, så når jeg gir tilbakemeldinger til fastlegene presiserer jeg alltid at pasienten må undersøkes også, sier hun til NRK.

Overn understreker også at en pasient kan ha normale blodprøver selv om de har agressiv kreft.

Hun får støtte av flere leger NRK har intervjuet. Ifølge Statistisk sentralbyrå døde over 1.000 menn av prostatakreft i fjor.

Trond Egil Hansen, leder i Almennlegeforeningen, synes det er rart om fastleger kvier seg for kliniske undersøkeleser av denne typen.

– Vi ser at noen pasienter synes det er vanskelig å kle av seg selv for legen. Men som leger ser vi nakne mennesker hele tiden og er bare ute etter å sjekke sykdomstegn, sier han til NRK.no.

Prostatakreft er for øvrig mest utbredt blant menn over 50 år, og hvert år får i snitt 4.000 norske menn diagnosen. Det er blant grunnene til at flere menn markerer «Movember» ved å gro bart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden