Gjengedal avviser dårlig ledelse i Oslo politidistrikt

F.v. Johan Fredriksen, tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, Sveinung Sponheim og politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer under mandagens åpne høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen.
Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
F.v. Johan Fredriksen, tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, Sveinung Sponheim og politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer under mandagens åpne høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Tidligere politimester Anstein Gjengedal avviser dårlig ledelse og kultur i Oslo politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de mest sentrale konklusjoner i 22. juli-kommisjonen er at mye av svikten handlet om «ledelse, samhandling, kultur og holdninger».

– Det er en beskrivelse jeg ikke kjenner meg igjen i, sa Gjengedal da han forklarte seg på fjerde dag av 22. juli-høringene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag.

– Det vi sviktet på, var at vi var for dårlige til å etterlyse gjerningsperson, og for sene til å be om bistand, sa Gjengedal.

Les også: Killengreen: Mer politi i gatene og færre styringsmål

Hos andre

– Hva med det kommisjonen påpeker om svikt i ledelse og kultur, spurte Hallgeir Langeland (SV).

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen. Det kan være hos andre, ja, men vi har utarbeidet en lederplattform som legger vekt på gode holdninger og positive medarbeidere. Det mener jeg våre ansatte står for, sa Gjengedal.

På et oppfølgingsspørsmål fra Arbeiderpartiets Jette F. Christensen om Gjengedal dermed er uenig i selve hovedkonklusjonen i 22. juli-kommisjonens rapport, sa Gjengedal:

– Jeg er enig i hovedkonklusjonen, men ikke knyttet til våre folk som gjorde en innsats 22. juli. Jeg oppdaget ikke at det var mangel på holdninger den dagen.

Oppklaringsprosent

Gjennom sine svært mange møter med politikere i løpet av de tolv årene han var politimester i hovedstaden, har han aldri opplevd at beredskap har vært tema, fortalte Gjengedal.

– Det har vært fokus på kriminalitetsbekjempelse. Ikke et ord har vært sagt om beredskap, men mye har vært sagt om høyest mulig oppklaringsprosent. Jeg hadde ansvaret for beredskap, og jeg mener vi var godt forberedt. Men vi kan ikke bygge en beredskap for hendelser som 22. juli. Det ville kreve enorme ressurser, sa Gjengedal.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden