Sier ja til terrorskadd kunst

Bård Breiviks veggedekorasjoner i Møllergata 19 kan beholde sin skade etter terrorbomben, sier kunstneren. Foto: Fredrik Qvale (Koro)
Bård Breiviks veggedekorasjoner i Møllergata 19 kan beholde sin skade etter terrorbomben, sier kunstneren. Foto: Fredrik Qvale (Koro)

Kunst som ble skadet av terrorbomben i Regjeringskvartalet, kan få beholde sine sår og skader. - Kunstverk lever i den virkeligheten de befinner seg, sier en av kunstnerne, Bård Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort antall kunstnere får i disse dager en henvendelse fra KORO (kunst i offentlige rom) om hva man skal gjøre med de verkene som ble skadet av terrorbomben 22. juli i fjor.

En av de kunstnerne som er representert i et de rammede byggene er den internasjonalt anerkjente Bård Breivik. Et av hans to store verker - «U.T.» - hang i Møllergata 19.

– Kunstverk lever i den virkeligheten de befinner seg, sier Breivik.

Han har derfor ingenting i mot brukernes ønske om å beholde skadene som en påminnelse om terrordagen.

- Kunstverk lever i virkeligheten, sier skulptøren Bård Breivik som vil la terrorskadene bli på sine verk i Regjeringskvartalet. Foto: Scanpix- Kunstverk lever i virkeligheten, sier skulptøren Bård Breivik som vil la terrorskadene bli på sine verk i Regjeringskvartalet. Foto: Scanpix

– Jeg har forståelse for at de ønsker denne påminnelsen, skriver skulptøren i en epost til ABC Nyheter.

Da vinduene ble blåst inn fikk begge veggdekorasjonene i metall fra 1980-81 (300x600 centimeter store) skader.

Karmene slo inn i verkene og laget bulker omtrent 50 centimeter inn på kortsidene i disse verkene.

Les også: Hvorfor slår ingen alarm?

Andre kunstverk fikk adskillig hardere medfart da den norske terroristen ødela deler av Oslo sentrum og tok livet av åtte tilfeldige mennesker

Som billedhugger og skulptør har Bård Breivik stått for flere store utsmykninger i det offentlige rom, deriblant skulpturparken på Klosterenga i Oslo, ved Lillehammer Kunstmuseum og på Jussi Björlings plass i Göteborg.

Les også: Minnesmerke i regjeringskvartalet og ved Utøya