Storinvestor i klimaenergi:

Advarer mot å pålegge Oljefondet å ta klimahensyn

- De rødgrønne krasjer mellom idealisme og realisme, sier Jens Ulltveit-Moe. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter
- De rødgrønne krasjer mellom idealisme og realisme, sier Jens Ulltveit-Moe. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter

Jens Ulltveit-Moe går mot Zeros forslag om at Oljefondet skal ta klimahensyn i sine investeringer. Selv har Ulltveit-Moe investert 2,5 milliarder i fornybar energi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gardermoen (ABC Nyheter): - Å vri Oljefondets investeringer fra fossil til fornybar energi er en veldig god tanke, veldig ønskelig – og helt urealistisk.

Det sier den kjente storinvestoren Jens Ulltveit-Moe til ABC Nyheter under mandagens Zerokonferanse.

Der lanserte Zero-leder Marius Holm lanserte krav om at Oljefondet må bytte ut investeringene sine i selskaper som driver fossil produksjon, til fornybarselskaper.

Les: - Norske pensjonsfond er avhengig av store klimautslipp

Ulltveit-Moe har selv satset stort på biodrivstoff i Brasil gjennom sitt selskap Umoe Bioenergy, og er nest største investor og styreleder i solenergiselskapet REC. Alt i alt har han ivestert 2,5 milliarder kroner i selskaper som produserer fornybar energi.

- Jeg kan ta risken

- Hvorfor skulle ikke Oljefondet vri for fossile til fornybare selskaper med sine invsteringer?

- Fordi, hvis du ikke har en ideell holdning til klimaspørsmålet, er den privatkapitalistiske avkastningen på klimainvesteringer for tiden en absolutt katastrofe, svarer Ulltveit-Moe.

- Er det ikke da et paradoks at det statlige oljefondet ikke tar ideelle hensyn, mens du tar stor privatkapitalistisk risiko på klimavennlige aktiviteter?

- Det er mange paradokser. Fornybarinvesteringer på vind-, sol- og bioenergi har vært en stor suksess målt i installert volum. Sol 30 prosent i året. Så er problemet at tilbudet vokser så mye at det er blitt stor overkakpasitet på sol- og vindenergi, sier Ulltveit-Moe.

- Nå kan man argumentere for at dette vil snu. Men Oljefondet kan ikke ta en slik risiko, sier han og slår fast:

- Jeg går inn i det, og har investert mer nå. Men jeg har en annen risikoprofil enn fondet kan ha. Jeg går inn med mine penger og tar en risiko. Risikoen er høy, og dermed potensialet.

Les også: Grønne miljøvernere er de største fiendene av å redde klodens miljø

Zero: - Misforståelse

- Ulltveit Moe har misforstått vårt forslag, sier daglig leder i Zero, Marius Holm.

- Vi foreslår at oljefondet skal gå inn med egenkapital i infrastruktur knyttet til produksjon av fornybar energi. Det er stor forskjell på dette og å investere i risikofylte fornybar energi-aksjer, presiserer han etter at denne artikkelen ble publisert.

- Vårt forslag om 200 milliarder kroner investert som egenkapital i infrastruktur knyttet til produksjon av fornybar energi er både god klimapolitikk og god forvaltning av vår felles formue. Vi møter gjerne Ulltveit-Moe til samtaler om vårt initiativ, men da på grunnlag av hva vi faktisk har foreslått, sier Holm.

Bedre for bioetanol

- Nå går det bedre med bioetanol, forteller Ulltveit-Moe.

Tidligere har han svidd av store summer i investeringer i produksjonen av bioetanol på sukker i Brasil.

Les også: Pumper milliarder inn i tapsprosjekt

- Jeg hadde betydelig tap i oppbyggingen. Jeg har en gård på 400.000 mål, produserer 1 million liter etanol om dagen og strøm nok til en norsk by ved å forbrenne avfallet etter sukkerpressingen, sier Ulltveit-Moe.

- Dette er nå oppe og går, etterspørselen etter etanol i Brasil er høy. Problemet der er at det er prisregulering. Men det går nok over, sier han.

- Krasj mellom realisme og idealisme

- Er du overrasket over at en rødgrønn regjering ikke instruerer Oljefondet til å vri fra fossile til fornybare iinvesteringer?

- Nei, krasjet mellom realisme og idealisme blir for stort, sier Jens Ulltveit-Moe.

Jeg er styreformann og nest største aksjonær i REC. Jeg taler m intensitet og smerte om sol.

- Ser du ikke mer positive kommersielle utsikter, slik Marius Holm gjorde?

- Jeg tror det vil bli riktig bra og like lønnsomt med fornybar energi. Men jeg ser jo på aksjeprisen at markedet ikke tror det.

SV vil, får det ikke til

- Vi er jo helt enig med Marius Holm i ønsket om å vri Oljefondets investeringer fra fossilt til fornybart, sier stortingsrepresentant Lars Egeland, som representerer SV i energi- og miljøkomiteen.

- Det står i SVs prinsipprogram at vi ønsker å bruke Oljefondet til å løse verdens store rettferdighets- og miljøproblemer, sier han til ABC Nyheter.

- Hvorfor skjedde ikke det under Kristin Halvorsens tid som finansminister, eller etterpå?

- Fordi det er sånn massiv enighet om innrettinga på Oljefondet og sånn frykt for at dersom noen bryter den, så vil Frp bruke fondet til vei, Høyre til forskning osv.

- Dermed sitter vi igjen med en løsning som ikke er god nok. Men vi burde tørre å ta debatten om at fondet skal ta klimahensyn, sier Egeland.

- Så er det jo poenget at det er god økonomi i å investere i fornybar energi. Men det bryter med Oljefondets innretting om spredning i alle slags aksjer, legger han til.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Marius Holm til Ulltveit-Moes uttalelser.

Personvernpolicy