Zero-konferansen:

- Norske pensjoner er avhengige av enorme klimautslipp

Risiko: - Hvis verden reduserer klimautslippene, vil Oljefondet tape store summer, advarer daglig leder Marius Holm i klimastiftelsen Zero. Foto: Eirik Helland Urke/Zero.
Risiko: - Hvis verden reduserer klimautslippene, vil Oljefondet tape store summer, advarer daglig leder Marius Holm i klimastiftelsen Zero. Foto: Eirik Helland Urke/Zero.

- Oljefondets investeringer i fossil-selskaper gjør pensjonene våre avhengig av at verdens klimapolitikk blir mislykket. Ellers vil avkastningen bli elendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gardermoen (ABC Nyheter): Det sa daglig leder Marius Holm i åpningen av klimastiftelsen Zeros årlige klimakonfernse, som pågår mandag og tirsdag.

Holm viser til at Oljefondets 250 milliarder kroner i olje-, kull- og gasselskaper kan lide samme skjebne som fondets investeringer i fotoselskapet Kodak.

I salen satt 1000 tilhørere med Kronprins Haakon i spissen og fikk høre Zero-sjefen legge fram forslag til et nytt finansinitiativ.

Fra Kodak til kull

- Kodak lagde det første digitale kameraet i 1975. De la det i en skuff. Og i januar 2012 ba de om konkursbeskyttelse. Historien om Kodak, er historien om hva som kan skje hvis man unnlater å ta i bruk ny teknologi som kan snu opp ned på alt.

- De som virkelig tapte, var Kodaks aksjonærer. Oljefondet var med på reisen og kjøpte seg til og med opp i Kodak mens selskapet var på vei ned. Hva om det samme skjer igjen med investeringer som har 2000 ganger så stort omfang - i fossilselskaper?

- Baserer vi våre investeringsbeslutninger i Oljefondet på at verden ikke vil gjennomføre utslippskutt overhodet, er vi fornuftig posisjonert med våre pensjonspenger, sa Holm.

Han viste til en risikonanalyse selskapet Mercer har laget for Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland som det formelt heter.

Les også: Rødgrønt klimamål kan ryke

- Regjeringen forutsetter fossil framtid

- Fondets risikovurdering er klar: Baserer vi våre investeringsbeslutninger på at verden ikke vil gjennomføre utslippskutt overhodet, er vi fornuftig posisjonert.

- Et slikt scenario som Oljefondet i dag arbeider etter, vil gi enorme konsekvenser for menneskeheten, sa Holm.

- Tror vi derimot at verden vil halvere sine utslipp mot 2030, vil verdien av Oljefondets investeringer falle. Da vil det være nødvendig å flytte investeringene over til fornybar energi, sa Holm og konstaterte:

- Regjeringen har avvist å endre fondets strategi.

Les også: Zero trygg på at klimatiltak ikke skader naturen

Foreslår nye investeringer

Zero foreslår et nytt investeringsinitativ der fossil-milliardene til Oljefondet splittes opp i et

investeringsfond Nord, et investeringsfond Sør og en ny garantiordning for risikoinvesteringer.

Senere i dag vil blant annet statsminister Jens Stoltenberg og forhenværende FN-generalsekretær Kofi Annen tale til næringslivsledere, klima- og miljøeksperter, politikere og miljøaktivister på Zerokonferansen.

Sjekk hva Arnold Schwarzenegger sa på Zerokonferansen i fjor

Se Zero-konferansen på direkten

Les flere nyheter om klimastriden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden