- Pandaen kan være fra Spania

FRA SPANIA? Nye beinfunn viser at pandaarten levde i Spania for 11,6 millioner år siden. Foto: Colourbox.com
FRA SPANIA? Nye beinfunn viser at pandaarten levde i Spania for 11,6 millioner år siden. Foto: Colourbox.com

Langt unna de kinesiske skoger har rester etter kjempepandaens hittil første forfar dukket opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye funn antyder at den planteetende pandabjørnen kan ha vandret langt siden sin spede opprinnelse.

Forskere har nå funnet kjevebein og tenner etter det de mener er kjempepandaens hittil første forfar nord i Spania, melder Forskning.no.

Fossilene er over 11,6 millioner år gamle. Før disse restene ble funnet var den eldste pandabjørnslektningen man visste om en panda som levde i Kina for om lag 8,2 millioner år siden.

I løpet av 3,4 millioner år har arten altså beveget seg den lange veien fra Spania til Kina, der bjørnen lever i dag.

Forskerne understreker at det er for tidlig å konkludere om pandaslekten oppstod i Spania, eller om den vandret innom på vei fra et helt annet sted.

Se video: Vintermoro for pandapar

Veide bare 60 kilo

Det er forskere blant annet ved det spanske naturhistoriske museet i Madrid som fant kjevene.

Saken fortsetter under bildetUtifra disse beinfunnene har forsker Juan Abella og kollegene funnet ut at kjeven tilhørte en pandaslektning som levde for over 11 millioner år siden. Foto: Abella et al./PLoS OneUtifra disse beinfunnene har forsker Juan Abella og kollegene funnet ut at kjeven tilhørte en pandaslektning som levde for over 11 millioner år siden. Foto: Abella et al./PLoS One

Den nye arten har fått navnet Kretzoiarctos beatrix (Kretzois bjørn), som refererer til palentologen Miklos Kretzoi som har funnet flere utdødde pandaarter.

Til sammenligning med kjempepandaen som lever i Kina og kan veie opptil 160 kilo, var forfaren liten og nett med sine omkring 60 kilo.

Les også: Pandabæsj blir til rådyr te

Kan ha spist planter

Kjempepandaen skiller seg fra andre bjørner ved at den foretrekker plantekost, nærmere bestemt bambus, mens de fleste andre bjørner er altetende og for det meste foretrekker kjøtt.

Funnet av tennene antyder at Kretzoiarctos var altetende, samtidig som kjeven viser tegn til den spesialiseringen som trengs for at bjørner skal få i seg seig plantekost. Dette igjen antyder at bambusspisingen kan ha vært et kjennetegn for pandaarten allerede fra starten av.

Liker du nyheter om dyr? Følg ABC Nyheter Dyr på Facebook.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden