Romfolk brøt seg inn i hus

Denne teltleiren ved Sognsvann i Oslo skapte stor kontrovers da saken ble tatt opp i media i juli i år. Romfolkene ved Sognsvann har nå fått frist til mandag klokka 9 til å fjerne seg fra området. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Denne teltleiren ved Sognsvann i Oslo skapte stor kontrovers da saken ble tatt opp i media i juli i år. Romfolkene ved Sognsvann har nå fått frist til mandag klokka 9 til å fjerne seg fra området. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Teltleiren som tilreisende romfolk satte opp i skogen ved Sognsvann i Oslo i vår ble mandag ryddet. Like etter brøt de seg inn i et ubebodd hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo opplyste til NTB at de mandag var bedt om å bistå i arbeidet med å fjerne teltleiren ved Sognsvann i Oslo.

– Vi var der fredag sammen med namsmannen og opplyste om at siste frist for å fjerne seg var mandag klokken 9. Så gjenstår det å se om dette blir respektert, sier operasjonsleder Thor Gulbransen i Oslo-politiet.

Les også: - Jeg skal aldri mer hjelpe romfolk

Teltleiren er ulovlig

Byfogden i Oslo besluttet i forrige uke at teltleiren ved Sognsvann er ulovlig og må fjernes etter at eieren Statsbygg gikk til retten med saken. Det skal være mellom 20 og 30 telt på området.

Statsbygg er grunneier der romfolket har satt opp telt og begrunner anmodningen om flytting med at det ikke er tillatt å sette opp telt i området i mer enn to døgn.

Da den første anmodningen om at de 60-100 personene som hadde tilhold til leiren kom, viste Bjønnulv Evenrud i støttegruppen «Folk er folk» til allemannsretten. Statsbygg påpekte at denne retten er begrenset til to overnattinger, med mindre man har fått samtykke fra grunneier.

Les også: Jagde romfolk og satte fyr på leiren deres

I kjennelsen fra Oslo byfogdembete heter det at «teltleiren ikke er unntatt verken todøgnsbegrensningen eller samtykke fra eieren.»

Ifølge Bjønnulv Evenrud forlot mange romfolk leiren ved Sognsvann søndag uten at de hadde noen anelse om hvor de skulle gjøre av seg.

Brøt seg inn i hus

Men det ble imidlertid klart senere mandag at romfolket allikevel hadde en idé om hvor de kunne ta tilholdssted.

Etter at romfolket var tvunget til å forlate teltleiren ved Sognsvann, brøt flere av de seg inn i et ubebodd hus på Bredtvet i Groruddalen.

Politiet kom raskt til stedet, og mandag formiddag var romfolket i ferd med å forlate huset frivillig.

Operasjonsleder Even Jørstad i Oslo-politiet sa til NTB i 10-tiden mandag at de som har brutt seg inn i huset er medgjørlige, og at de er i ferd med å ferd med å forlate huset frivillig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden