De grønne håper på regjeringsmakt i Tyskland

En av lederne for det tyske partiet De grønne, Claudia Roth, i forkant av et partimøte tidligere i november. Foto: Reuters/NTB scanpix
En av lederne for det tyske partiet De grønne, Claudia Roth, i forkant av et partimøte tidligere i november. Foto: Reuters/NTB scanpix

Verdens mest vellykkede miljøparti sikter seg inn mot regjeringsmakt etter det tyske valget neste høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De grønne har den siste tiden fått 13 prosent på meningsmålingene, og hvis oppslutningen holder seg, kan partiet få en viktig vippeposisjon i nasjonalforsamlingen etter valget.

Miljøpartiet håper å gjenskape det rødgrønne regjeringssamarbeidet med Sosialdemokratene (SPD) fra begynnelsen av 2000-tallet. Men dårlige meningsmålinger for SPD har tvunget grønne tyske politikere til å tenke i nye baner.

På partiets landsmøte i Hannover i helgen antydet flere av delegatene at det kan bli aktuelt å samarbeide med statsminister Angela Merkel fra det konservative partiet CDU hvis hun vinner valget.

– Vi foretrekker SPD, men bør ikke utelukke noen muligheter. Det er feil å utelukke noe før valget, sa Tübingens ordfører Boris Palmer til nyhetsbyrået Reuters.

Stemningen i Hannover skilte seg fra tidligere De grønne-landsmøter, ifølge Reuters. Partiet som en gang var kjennetegnet av ullgensere, lange skjegg og endeløse debatter om abstrakte spørsmål, framstår nå langt mer strømlinjeformet.

Flere av deltakerne på landsmøte fikk applaus for å snakke om partiets «konservative verdier», noe som ville vært utenkelig for ti år siden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden