Meny

38-åring kan få 15 års forvaring for voldtekter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 38-åring fra Elverum risikerer 15 års forvaring hvis han blir funnet skyldig i en rekke voldtekter av fem kvinner.

Tre uker med sterke vitneforklaringer og visning av 66 filmsnutter med rystende innhold der tiltalte hadde filmet egne overgrep, fikk aktoratet til å heve straffepåstanden fra 12 til 15 års forvaring. Dom i saken faller i Sør-Østerdal tingrett 20. november.

Les også: Krever 15 års forvaring for voldtektstiltalt

Mannen var også siktet for drap på ekskona, men den siktelsen ble frafalt. Derimot skal han ifølge aktoratet ha mishandlet og voldtatt kona. Både fysisk og psykisk har han hatt fullstendig overtak på kvinnen, som blant annet ble holdt innesperret og sprøytet full av tunge narkotiske stoffer, noen ganger mens hun var bevisstløs, ifølge påtalemyndigheten. Blant stoffene som ble brukt, var amfetamin og ritalin. Overgrepene mot henne fant sted fra 2009 til 2012.

Hun var også en av fem kvinner som mannen voldtok på svært voldelige og smertefulle måter.

Forstyrret

Under rettssaken la to sakkyndige fram sin rapport basert på observasjoner av 38-åringen. De konkluderte med at den voldtektstiltalte elverumsmannen blant annet lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse.

– En behandling av personlighetsforstyrrelsen vil trolig ikke hjelpe. Det er lite dokumentasjon på at det finnes effektiv behandling, sa psykolog og sakkyndig Jim Aage Nøttestad i retten.

Han og rettspsykiater Michael Setsaas påpekte ifølge Østlendingen at en eventuell behandling ikke minst avhenger av pasientens evne til å ta personlig ansvar for egne handlinger. Dermed er en allerede liten sjanse til effekt av behandling ytterligere redusert.

Filmet overgrep

Den tiltalte 38-åringen har hele tiden nektet straffskyld for alle forholdene, og mener kvinnene frivillig var med på det som skjedde.

Men tiltalte har selv lagt igjen timer på timer med egne filmer og videoer som nagler ham til den alvorlige tiltalen. I retten er det vist 66 filmsnutter, mange med rystende innhold.

Les også: Mann siktet for tre voldtekter

– Voldtektene av de fem kvinnene framstår som særlig krenkende og særlig smertefulle, sa Iris Storås i sin prosedyre.

Mannen kom i politiets søkelys i forbindelse med etterforskning av en narkotikasak. Politiet gjorde da beslag av overgrepsfilmene.

Det eneste 38-åringen har innrømmet straffskyld for, er at han har gitt eller solgt narkotika til flere personer, blant annet noen av kvinnene han er tiltalt for å ha voldtatt.

Populært