Journalister truffet av Israel i Gaza

En israelsk bombe slår ned i bygningen til tv-stasjonen Al-Aqsa i Gaza by søndag. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARI
En israelsk bombe slår ned i bygningen til tv-stasjonen Al-Aqsa i Gaza by søndag. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARI

Bygningen der flere medier har kontorer i Gaza by, ble natt til søndag truffet av israelske raketter. Seks journalister ble såret i angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Minst seks journalister ble såret da israelske fly bombet Showa og Hassary-bygningen, opplyser talsmannen for helsedepartementet, Ashraf al-Qudra.

Øyenvitner melder om store skader på mediesenteret, som huser en rekke medieselskaper, blant dem TV-kanalen al-Quds som står Hamas nær.

Journalistene i bygget ble evakuert etter en første bombing, som kort etter ble fulgt av to til.

Flere titalls andre mål ble truffet av fra lufta og fra sjøen i løpet av natten, inkludert hovedkvarteret til Hamas' sikkerhetstjeneste i Gaza by.

Les også: Anonymous angriper Israel

To barn drept

Lenger nord på Gazastripen ble to barn på tre og ett år drept og 17 såret da israelske fly bombet flere palestinske hjem i Beit Lahiya og Beit Hanun.

Fra palestinsk side ble det ikke avfyrt raketter etter midnatt, ifølge israelske kilder.

Til sammen er antall drepte palestinere kommet opp i 48, halvparten av dem sivile, mens over 500 er såret siden konflikten mellom Israel og Hamas ble trappet opp med likvideringen av Hamas' militærsjef i Gaza by onsdag.

Tre israelere er meldt drept av en palestinsk rakett, mens hæren sier den har lykkes med å skyte ned en stor del av rakettene som palestinerne skyter mot Israel, inkludert en som var på vei mot Tel Aviv lørdag.

Mulig våpenhvile

Etter fem dager med kamper er det indikasjoner på at Hamas-styret på Gazastripen og Israel om kort tid kan komme til å inngå en våpenhvile, ifølge Egypts president Mohamed Mursi.

Sent lørdag kveld forklarte Mursi at Egypts regjering er i energisk kontakt med både israelerne og palestinerne.

– Det er indikasjoner på at det kan bli en våpenhvile om kort tid, sa Mursi på en pressekonferanse sammen med Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. Han la imidlertid til at det ikke er noen garantier for at en slik avtale kommer i stand.

Hamas-leder Khaled Meshaal var i Kairo lørdag for å diskutere en mulig våpenhvile med arabiske ledere for å få slutt på konflikten, sier Hamas-tjenestemannen Ousama Hamdan til nyhetsbyrået DPA.

Men en sentral Hamas-tjenestemann forklarte tidligere at islamistbevegelsen var motvillig til å inngå en våpenhvile, fordi den frykter at betingelsene for en slik avtale ikke kan garanteres.

Mekler

Egypt har også i tidligere konflikter mellom Hamas og Israel meklet fram våpenhviler. Så sent som i oktober klarte egyptiske myndigheter å forhandle fram en våpenhvile, men den falt senere fra hverandre.

Vestlige land har de siste dagene anmodet Egypt om å bruke sin innflytelse til å få til en våpenhvile, noe utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) også var inne på da NTB snakket med ham tidligere lørdag.

– Egypt spiller en nøkkelrolle i arbeidet for å få dempet konflikten, selv om USA, EU, Frankrike og mindre land som Norge gjør det de kan for å bistå. Israel er ingen hjertevenn av det nye regimet i Egypt, men egyptiske myndigheter er en kanal inn til Hamas og Gaza.

Samtidig raste spekulasjonene om en mulig invasjon videre lørdag. Israelske stridsvogner og artilleri er stilt opp ved grensen til Gazastripen, og flere veier inn til det palestinske området er stengt av.

Israel har dessuten kalt inn 16.000 reservister og godkjent innkalling av 75.000 reservesoldater.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden