Ja, du kan!

40 BØKER: – Det er viktig å legge til rette for at gjør-det-selv-arbeid blir trivelig og lystbetont, sier Svein Arne Strømsodd. Han har vært redaktør for cirka 40 gjør-det-selv-bøker. (FOTO: Berit Roald / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riv, puss og bygg selv – og spar tusenvis av kroner. Men hold deg unna rør og elektrisk anlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Gjør-det-selv-reglene

1. Ha et realistisk forhold til egne ferdigheter før du gyver løs på krevende oppgaver.

2. Lytt til de erfarne og til fagfolk. Les og lær om det du skal gjøre før du begynner.

3. Styr unna alt arbeid som er forbeholdt fagfolk (elektriske installasjoner, VVS, bærende konstruksjoner og andre kompliserte oppgaver).

4. Utstyr deg med godt verktøy og de riktige produktene.

5. Øvelse gjør mester. Tren på et miniprosjekt før du gyver løs på et større.

6. Lag en realistisk tidsplan. Ikke ta deg vann over hodet.

7. Vis respekt for farlig verktøy. Bruk verneutstyr.

8. Vær gjerne flere om oppgaven, det er både sosialt og smart. Innkall til dugnad!

9. Gjør-det-selv-arbeid skal være avkoblende, lærerikt og lystbetont.

(Kilde: Svein Arne Strømsodd)


Dette kan du gjøre selv

* Male, pusse og sparkle: Mange produkter «gjør jobben selv», for eksempel renoveringsduk som du limer over gammel tapet. Dermed slipper du den tunge sparklejobben. Det finnes også tapetserte eller malte trefiberplater (MDF) som er enkle å montere. Til badet finnes det våtromspanel du kan sette opp selv, men husk at du må ha en proff til å bygge badet før du gjør noe med overflatene.

* Kjøkken: Du kan fint rive ditt gamle kjøkken, det sparer du raskt noen tusenlapper på. Men husk at du må ha elektriker og rørlegger til de tekniske installasjonene. Du kan også enkelt montere innredningen, men for å få det hele satt opp riktig, kreves det nøyaktighet.

* Flislegging: Du kan fint flislegge for eksempel veggen over kjøkkenbenken. Dette kan være et egnet nybegynnerprosjekt før du flislegger større flater.

* Legge gulv: Dagens gulvmaterialer er laget for gjør-det-selv-arbeideren. Velg mellom blant annet linoleum, laminat og parkett med klikklås. Vil du ha vinylgulv, kan du sjekke ut det enkleste produktet, Floor in a box, som er selvklebende belegg på rull.

* Snekre bokhyller og enkle møbler: Hobbyplater i limtre av furu eller hvitlaminerte sponplater er stabile materialer som er enkle å arbeide med.

* Sette opp lister eller ramme inn dører og vinduer: Lister og omramming kan kjøpes hvitmalt. Omrammingspakker til vinduer og dører leveres ferdig kappet i 45 graders vinkel. Det er ikke veldig krevende å montere dører og vinduer, men husk at det må tettes forskriftsmessig mellom karm og vegg for å unngå varmetap.

(Kilde: Svein Arne Strømsodd)


Dette skal du ikke gjøre selv

* Vann, rør og vvs skal du ikke røre selv. Gjør du feil her, kan du få avkorting i erstatning fra forsikringsselskap.

* Arbeid på det elektriske anlegget skal kun utføres av faglærte. Men du har adgang til å gjøre enkle småjobber, som å skifte lamper som er koblet med «sukkerbit» og lignende.

* Ikke gjør noe med bærende konstruksjon uten å snakke med fagfolk. Du kan forårsake alvorlige skader.

Det er nesten ingen grenser for hva du kan få til hjemme, sier Svein Arne Strømsodd, redaktør for 40 oppussings- og gjør-det-selv-bøker. Selv er han en glad amatør som gjerne snekrer, pusser opp og reparerer.

– Folk kan fint male, sette opp fliser over kjøkkenbenk, snekre hyller og legge gulv. Å arbeide med noe konkret og praktisk er morsomt og givende for de fleste av oss. Det er tilfredsstillende å se hvor fint det blir. Ikke minst kan man spare mange tusen kroner på å gjøre jobbene selv i stedet for å leie inn håndverkere, sier forlagsredaktører mens han feier over et treemne med gammeldags høvel.

Å leie inn håndverker koster fra 300 kroner pluss moms og oppover, litt avhengig av hvor du bor i landet.

Les også: Sjekkliste for oppussingsobjekter

Lettproduktene

Tidligere kunne det være litt av en utfordring for eksempel å tapetsere. I dag er produktene laget slik at det faktisk er mulig å gjøre mange jobber selv, uansett forkunnskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag har de fleste tapeter fiberbakside. Du ruller limet på veggen og henger opp tapetlengdene. Du får også ferdige panelplater. De kommer malt eller med tapet, men kan også fås umalt. Da får du ny vegg på noen timer.

Ja, selv gulv kan du legge selv uten å gjøre feil.

– Nå finnes det gulv som låses med klikksystem, forklarer Strømsodd.

Du kan kjøpe både parkett, linoleum og laminat med denne typen klikksystemer.

Les også: Her er norges styggeste kjøkken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For de viderekomne

Når man kjøper kjøkken, koster det raskt minst 30.000 kroner bare i materialer. Det er også dyrt å få det montert, selv Ikea tar cirka 900 kroner per skap deres montører setter sammen. I dag har flere leverandører kjøkkener som selges flatpakket. Det skal i teorien være mulig å montere dem selv, men i praksis er dette for folk som er viderekomne i gjør- det-selv-arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skapene klarer du å montere, men så vil du ofte oppleve at veggene er skjeve og at det vil være nødvendig å legge fôring. Det skal skjæres ut åpning til vask i kjøkkenbenk og mange andre ting. Det krever at du har litt håndlag, sir Strømsodd

Heller ikke gulvsliping er enkelt.

– Gulvet blir kanskje ikke helt plant, så her bør du øve deg på et gulv som det ikke er så farlig med. Etter tre-fire gulv begynner du å få det til.

Les også: La kjøkken og bad være, men mal slitte vegger og ta en [...]

Ikke rør rørene!

Det er større risiko for at du opplever å få en vannskade enn at du får tyver på besøk, advarer Finansnæringens Fellesorganisasjon. I første halvår i år ble det meldt utrolige 24.000 vannskader, og det ble utbetalt over en milliard kroner i erstatning til norske forsikringskunder.

– Det har hendt at vannskader skyldes at folk har gjort rørleggerarbeidet selv, sier Oddgeir Tobiassen, fagsjef i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til plan- og bygningsloven, som krever at tekniske installasjoner, inkludert vann- og elektrisk anlegg, skal utføres av fagkyndig personell. Ifølge NRL betyr dette en person som har svennebrev eller tilsvarende i faget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du for eksempel skal koble oppvaskmaskinen selv, kan du risikere å legge avløpet feil, eller du kan få lekkasjer på koblinger.

Les også: Makita er beste kapp- og gjærsag

Arbeidsglede

Hjemmearbeid handler slett ikke bare om penger, sier Strømsodd. Det er hyggelig, og det bør være sosialt.

– Inviter til dugnad. Det er nyttig. Da er det alltid noen som er flink på et felt. Skal dere for eksempel male, får dere fort malt en hel leilighet på en helg, hvis dere er flere. Det er viktig å legge til rette for at gjør-det-selv-arbeid skal være trivelig og lystbetont. Gleden blir kortvarig om det blir tidsnød og stress, da vil du også lettere ta snarveier og ende opp med et resultat du ikke blir fornøyd med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å bruke hender og kropp har også stor verdi i seg selv.

– I dag jobber mange på kontor, og da kan det å bruke sag eller drill være ren terapi. Når jeg har vært stresset, har jeg gått ned i snekkerboden og jobbet på et prosjekt. Når du jobber fysisk, kan du ikke tenke på andre ting, du må konsentrere deg. Det er nesten meditativt. I en vanlig jobb ser man ofte ikke resultatet på flere måneder, men når vi lager noe hjemme, ser vi det med en gang, sier Strømsodd.