Egypt: – Indikasjoner på våpenhvile

Det er indikasjoner på at Hamas-styret på Gazastripen og Israel om kort tid kan komme til å inngå en våpenhvile, ifølge Egypts president Mohamed Mursi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent lørdag kveld forklarte Mursi at Egypts regjering er i energisk kontakt med både israelerne og palestinerne.

– Det er indikasjoner på at det kan bli en våpenhvile om kort tid, sa Mursi på en pressekonferanse sammen med Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Han la imidlertid til at det ikke er noen garantier for at en slik avtale kommer i stand.

Hamas-leder Khaled Meshaal var i Kairo lørdag for å diskutere en mulig våpenhvile med arabiske ledere for å få slutt på konflikten, sier Hamas-tjenestemannen Ousama Hamdan til nyhetsbyrået DPA.

Les også: Ingen våpenhvile i sikte – angrepene fortsetter

Men en sentral Hamas-tjenestemann forklarte tidligere at islamistbevegelsen var motvillig til å inngå en våpenhvile, fordi den frykter at betingelsene for en slik avtale ikke kan garanteres.

Viktig mekler

Egypt har også i tidligere konflikter mellom Hamas og Israel meklet fram våpenhviler. Så sent som i oktober klarte egyptiske myndigheter å forhandle fram en våpenhvile, men den falt senere fra hverandre.

Les også: Ingen såret i nytt rakettangrep mot Tel Aviv

Vestlige land har de siste dagene anmodet Egypt om å bruke sin innflytelse til å få til en våpenhvile, noe utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) også var inne på da NTB snakket med ham tidligere lørdag.

– Egypt spiller en nøkkelrolle i arbeidet for å få dempet konflikten, selv om USA, EU, Frankrike og mindre land som Norge gjør det de kan for å bistå. Israel er ingen hjertevenn av det nye regimet i Egypt, men egyptiske myndigheter er en kanal inn til Hamas og Gaza.

Nesten 50 døde

Mens Israel natt til lørdag la Hamas-styrets bygninger på Gazastripen i grus, skjøt Hamas nye raketter mot Tel Aviv.

Les også: Dyr «jernkuppel» beskytter Israel

De to rakettene som ble skutt mot Tel Aviv fra Gazastripen, førte ikke til ødeleggelser. Den ene ble avskåret av Israels rakettforsvarssystem, mens den andre landet i åpent lende.

Samtidig gjennomførte Israel 180 luftangrep mot Gazastripen natt til lørdag alene. Hamas-statsministerens kontor, andre regjeringsbygninger og et politihovedkvarter ble lagt i ruiner.

Minst 45 palestinere, nesten halvparten av dem sivile, er drept i den israelske bombingen, mens tre personer er drept og 18 såret på israelsk side.

– Planlegger bakkekrig

Samtidig raste spekulasjonene om en mulig invasjon videre lørdag. Israelske stridsvogner og artilleri er stilt opp ved grensen til Gazastripen, og flere veier inn til det palestinske området er stengt av.

Israel har dessuten kalt inn 16.000 reservister og godkjent innkalling av 75.000 reservesoldater.

Ifølge Eide gir israelske myndigheter beskjed til ambassadene i landet, også den norske, om at de mobiliserer med tanke på en bakkeoperasjon. Det kan bety at Israel virkelig planlegger invasjon, eller at landet vil gi inntrykk av å ha slike planer, mener Eide.

Støtte til Abbas

Den norske utenriksministeren snakket lørdag med palestinernes president Mahmoud Abbas, som er leder for den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden og i dyp konflikt med det islamistiske Hamas-styret på Gazastripen.

Eide lovte Abbas 58 millioner kroner i øyeblikkelig hjelp for å hindre at konflikten også sprer seg til Vestbredden.

I Oslo deltok omkring 500 mennesker i en protest ved Israels ambassade. Også i London var det en demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden