Meny

Ingen våpenhvile i sikte – angrepene fortsetter

Den væpnede konflikten mellom Hamas og Israel har hittil krevd nesten 50 menneskeliv. Foto: EPA / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Israel la Hamas-styrets bygninger på Gazastripen i grus, skjøt Hamas nye raketter mot Tel Aviv. Den væpnede konflikten har krevd nesten 50 menneskeliv.

De to rakettene som lørdag ble skutt mot Tel Aviv fra Gazastripen, førte ikke til ødeleggelser. Den ene ble avskåret av Israels rakettforsvarssystem, mens den andre landet i åpent lende.

Samtidig gjennomførte Israel 180 luftangrep mot Gazastripen natt til lørdag alene. Hamas-statsministerens kontor, andre regjeringsbygninger og et politihovedkvarter ble lagt i ruiner.

Les også: Ingen såret i nytt rakettangrep mot Tel Aviv

Minst 43 palestinere, nesten halvparten av dem sivile, er drept i den israelske bombingen, mens tre personer er drept og 18 såret på israelsk side.

Noen våpenhvile var lørdag kveld ikke i sikte.

– Planlegger bakkekrig

Samtidig raser spekulasjonene om en mulig invasjon videre. Israelske stridsvogner og artilleri er stilt opp ved grensen til Gazastripen, og flere veier inn til det palestinske området er stengt av.

Israel har dessuten kalt inn 16.000 reservister og godkjent innkalling av 75.000 reservesoldater.

Les også: Dyr «jernkuppel» beskytter Israel

Ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) gir israelske myndigheter beskjed til ambassadene i landet, også den norske, om at de mobiliserer med tanke på en bakkeoperasjon. Det kan bety at Israel virkelig planlegger invasjon, eller at landet vil gi inntrykk av å ha slike planer, mener Eide.

Støtte til Abbas

Den norske utenriksministeren snakket lørdag med palestinernes president Mahmoud Abbas, som er leder for den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden og i dyp konflikt med det islamistiske Hamas-styret på Gazastripen.

Eide lovte Abbas 58 millioner kroner i øyeblikkelig hjelp for å hindre at konflikten også sprer seg til Vestbredden.

– Abbas er svært bekymret for opptrappingen av volden og ber det internasjonale samfunn gjøre det som er mulig for å dempe maktbruken, både rakettskytingen fra Gaza og bombingen fra israelsk side, sier Eide til NTB.

I Oslo deltok omkring 500 mennesker i en protest ved Israels ambassade. Demonstrasjonen ble arrangert av Palestinakomiteen i Oslo og Norge og støttet av blant annet SV, Arbeiderpartiet og Rødt.

Også i London var det en demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden.

Fordeler skyld

Mens Egypt og Tyrkia gir Israel ansvaret for den fire dager lange konflikten, holder USA fast ved at Israel har rett til å ta sine egne militære beslutninger og forsvare seg.

– Alle må skjønne at før eller siden må noen stilles til ansvar for massakren på disse uskyldige barna som på en umenneskelig måte blir drept i Gaza, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i en tale på et universitet i Kairo.

Arabiske utenriksministre fordømte Israels luftangrep mot Gazastripen da de møttes til krisemøte i den egyptiske hovedstaden. De krevde også at det blir tatt en ny kikk på det arabiske fredsinitiativet fra 2002 som har vært en bærebjelke i det arabiske diplomatiet overfor Israel i årene siden.

Kjernen i forslaget er at arabiske land anerkjenner Israel diplomatisk i bytte mot en israelsk tilbaketrekning fra alle okkuperte områder og en varig løsning for palestinske flyktninger.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært