Meny

The Times: Israel med bakkeangrep i helgen

Israel har gjennomført flere bombeangrep på Gaza, som blant annet har rammet Hamas-regjeringens hovedkvarter. Foto: REUTERS/Suhaib Salem

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London-avisen The Times skriver at Israels væpnede styrker kommer til å begynne en bakkeinvasjon av Gazastripen i helgen.

Avisen henviser til høytstående offiserer i det israelske forsvaret IDF som sier at de venter å invadere Gaza i helgen.

En av offiserene bekrefter at soldatene har fått ordre om å være i aller høyeste beredskap, skriver den israelske nettavisen Ynet.

Holdt strategimøte

Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt fredag kveld et fire timer langt strategimøte med sentrale medarbeidere i Tel Aviv.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters handlet møtet om en utvidelse av den militære offensiven mot Gazastripen og Hamas, som styrer området.

Bare en liten gruppe sentrale medarbeidere var med på møtet mens andre ble konsultert på telefon, skriver Reuters.

Israels tidligere utenriksminister Tzipi Livni advarer mot en ny voldsspiral på Gazastripen.

Hun sier Israel må ha klare mål.

– Hvis man ikke har det, blir det i stedet ødeleggelser som gjør avslutningen av en aksjon vanskelig, sier hun.

Bombet Hamas

Israelske jagerfly traff regjeringsbygningen i Gaza by mens offensiven mot Gaza ble trappet opp igjen lørdag morgen.

Øyenvitner sier det er store skader på den fire etasjer høye bygningen i sentrum av byen og at den ble så godt som jevnet med jorda. Flere bygninger i nærheten ble også ødelagt.

I en erklæring sier Hamas-myndighetene at bygningen ble rammet av fire raketter, men at regjeringen «står fast på sine synspunkter og står ved folket».

Israels hær (IDF) bekrefter at hovedkvarteret til Ismail Haniyeh i Gaza er truffet i løpet av natt til lørdag.

Tidligere på dagen hadde Hamas-ledelsen stilt seg opp foran bygget for å ønske delegasjonen til den egyptiske statsministeren Hisham Kandil velkommen til Gaza.

35 såret

Også politihovedkvarteret i den vestlige delen av Gaza by og hovedkvarteret for indre sikkerhet nord i byen ble bombet.

En talsmann for IDF sier at til sammen 85 mål er truffet i Gaza i løpet av natten.

Minst 35 personer, hvorav fem fra samme familie, ble såret da flyktningleiren Jabaliya nord på Gazastripen ble rammet, ifølge helsepersonell på Kamal Odwan-sykehuset. Det pågår leting etter flere sårede eller døde i ruinene.

Minst 30 palestinere og tre israelere er drept siden konflikten tidligere denne uken ble kraftig trappet opp.

Konflikten tok for alvor av etter at Israel likviderte Hamas' militære sjef onsdag, men i de siste ukene før det har det vært en økning i antall palestinske rakettangrep mot Israel. Nærmere 300 palestinere er såret.

Hektisk jakt på løsning

Det internasjonale samfunnet forsøker febrilsk å hindre at konflikten ender i en regelrett krig slik som da Israel angrep Gazastripen i 2008.

USAs president Barack Obama snakket fredag igjen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Egypts president Mohamed Mursi.

Han gjentok at Israel har rett til å forsvare seg, men i samtalen med Netanyahu ble det også snakket om hvordan konflikten kan dempes.

I samtalen med Mursi roste han den egyptiske presidentens forsøk på å dempe situasjonen.

Egypts statsminister Kandil, som besøkte Gaza fredag, sier at Egypt er rede til å mekle i konflikten. Egypt er alliert med Hamas, men har også en fredsavtale med Israel.

Aggresjon

Mursi trappet samtidig opp sin ordbruk mot Israel da han talte i en moské i Kairo fredag. Han anklaget Israel for «åpen aggresjon mot menneskeheten» og sa at Egypt ikke vil overlate Gazastripen til seg selv.

– Dagens Egypt er ikke det samme som gårsdagens Egypt, og dagens arabere er ikke som gårsdagens arabere, sa Mursi.

Flere tusen egyptere samlet seg samme dag utenfor Al-Azhar-moskeen i Kairo for å protestere mot de israelske angrepene. Det ble også meldt om protester i Libanon, Iran, Tunisia og ikke minst på Vestbredden, der demonstrantene støtte sammen med israelsk politi.

Bakkeoffensiv

Trass i alle forsøk på å dempe konflikten tyder mye på at Israel forbereder en bakkeoffensiv mot Gazastripen.

Regjeringen ga fredag kveld grønt lys til å mobilisere 75.000 reservesoldater.

I praksis betyr klarsignalet at 75.000 reservister kan innkalles til tjeneste hvis hæren skulle ha bruk for dem.

Israel har dessuten stengt tre veier inn til Gazastripen i det som ser ut til en opptrapping til et bakkeangrep mot det Hamas-styrte området.

Forsvarsminister Ehud Baraks forespørsel om økt mobilisering skal ha kommet etter at Hamas' væpnede fløy skjøt en rakett mot Jerusalem. Raketten slo ned like ved en jødisk bosetning på den okkuperte Vestbredden, uten at noen ble skadd

Fredag ble det igjen også avfyrt en rakett mot Tel Aviv. Den falt imidlertid i havet utenfor kysten av byen og gjorde ingen skade. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært