Sterk appell i brev til Utenriksdepartementet:

Argentina ber Norge ligge unna Falklandsøyene

Fra Svalbard til omstrid øygruppe 1100 km fra Sydpolen: Galileo-systemets antennestasjon på Svalbard. Nå planlegger europeerne å bygge en installasjon på den omstridte kolonien Falklandsøyene. Foto: Galileo.
Fra Svalbard til omstrid øygruppe 1100 km fra Sydpolen: Galileo-systemets antennestasjon på Svalbard. Nå planlegger europeerne å bygge en installasjon på den omstridte kolonien Falklandsøyene. Foto: Galileo.

Argentina er sterkt opprørt over at EU og Norge planlegger å utplassere en bakkestasjon for satellittprosjektet Galileo på en britisk koloni som Argentina påberoper seg råderetten over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det europeiske satellittprosjektet Galileo, som Norge deltar i, må for all del ikke bygge noen basestasjon på Las Malvinas.

Det er innholdet i et usedvanlig skarpt brev fra den argentinske ambassaden i Oslo til utenriksminister Espen Barth Eide.

- Den argentinske stat prioriterer spørsmålet om Malvinas foran ethvert politisk eller teknologisk spørsmål, heter det i brevet.

Les om Galileo: Skal gjøre Europa uavhengig av GPS

Omstridt plass for bakkestasjon

Malvinas-øygruppa ligger i Sør-Atlanteren utenfor Argentina. Øyene ble okkupert av Storbritannia i 1833, og ble kalt Falklandsøyene.

Argentina har hele tiden påberopt seg råderetten over øygruppa. I 1982 utløste konflikten Falklandskrigen, som britene vant.

Nå føler argentinerne seg provosert over beslutningen EU-kommisjonens president José Manuel Barroso fattet 23. februar i år, om hvor de ulike typer bakkestasjoner for det europeiske, globale satelittsystemet skal ligge.

For ett av de såkalte GSS-bakkestasjonene for Galileo skal etter EUs plan bygges på Falklandsøyene i perioden 2012-2014. Norge deltar i prosjektet, og påtok seg for to år siden å la Galileo-systemet sette opp bakkestasjoner på Svalbard og et norskkontrollert område i Antarktis.

Se video: Her skytes Galileo-satelitten ut i rommet

- Setter forholdet på spill

- Den mulige plasseringen av en Galileo-stasjon på Malvinas-øyene har potensial til å skape en veldig alvorlig diplomatisk situasjon, skriver argentinske myndigheter.

Ifølge dem kan et slikt skritt sette på spill hele forholdet mellom landene som deltar i det europeiske romfartssamarbeidet og Argentina.

Som løsning på denne pikante striden tilbyr Argentina de europeiske satellitt-statene å legge en søratlantisk bakkestasjon på deres territorium.

Les brevet fra Argentina til det norske utenriksdepartementet

Personvernpolicy