Meny

Israel klarerer israelsk stormobilisering

En israelsk soldat klargjør et maskingevær i nærheten av grensen til Gazastripen. Israel vurderer å mobilisere ytterligere 75.000 soldater, i det som blir tolket som en forberedelse til en invasjon av det palestinske området. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter palestinske rakettangrep mot både Jerusalem og Tel Aviv har styresmaktene i Israel godkjent muligheten for å kalle inn 75.000 reservesoldater, som potensielt kan brukes i en invasjon av Gazastripen.
Fakta om Gaza-konflikten:

* Lederen for Hamas' militære fløy, Ahmed al-Jaabari, og sju andre palestinere blir drept i israelske angrep på Gazastripen onsdag. Minst 90 personer blir såret, ifølge palestinske kilder.

* Den israelske hæren kaller angrepene en reaksjon på palestinske rakettangrep mot Israel tidligere i uken.

* Tre israelere blir drept når en palestinsk rakett treffer en boligblokk i byen Kiryat Malachi i Sør-Israel torsdag. En rekke palestinere blir drept i nye israelske angrep på Gazastripen.

* Samme dag lander en palestinsk rakett like ved Israels største by Tel Aviv. Væpnede palestinske grupper har aldri tidligere klart å skyte raketter så langt nord.

* En ny palestinsk rakett lander i sjøen like utenfor Tel Aviv fredag. Israel kaller inn 16.000 reservister, noe som kan være ledd i forberedelser til en bakkekrig.

* Fredag avfyrte Hamas en rakett som landet i utkanten av Jerusalem. Det er første gang på 40 år at det blir skutt raketter mot byen.

* Så langt skal minst 27 palestinere ha blitt drept etter at Israel startet det myndighetene kaller Operasjon forsvarssøyle mot Hamas-regimet på Gazastripen.

(Kilder: Reuters, AFP, NTB)

Den israelske kabinettssekretæren Zvi Hauser opplyste fredag kveld at han var i ferd med å spørre regjeringens medlemmer om tillatelse til å kalle inn soldatene.

Ifølge israelske medier var formålet å høyne beredskapen i tilfelle regjeringen beslutter å invadere det palestinske området. Initiativet til mobiliseringen skal ha blitt tatt av forsvarsminister Ehud Barak.

Fredag kveld godkjente det israelske kabinettet en plan for å mobilisere opp mot 75.000 reservister til operasjonen i Gaza, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flere veier ble stengt rundt Gazastripen fredag kveld, noe som også tydet på at en bakkeoperasjon var under planlegging, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tidligere på dagen landet en palestinsk rakett i nærheten av Jerusalem, for første gang på over 40 år.

Raketten traff en jødisk bosetning utenfor byen, uten at noen ble skadd. Samtidig ble flere mennesker drept i nye israelske angrep på Gazastripen.

– Tre sivile ble martyrer i et angrep mot flyktningleiren Maghazi, sa en talsmann for Hamas-regimets helsedepartement.

Les også: Hamas har skutt raketter mot Jerusalem

Håpet svant

Hamas' militære fløy bekrefter at den har skutt raketter både mot Jerusalem og Tel Aviv. Det er ikke meldt om personskader i noen av angrepene, men de skaper likevel stor frykt i den israelske befolkningen.

Egypts statsminister Hisham Kandil besøkte Gazastripen fredag, trolig i et forsøk på å overtale Hamas til å inngå våpenhvile med Israel. Men håpet om en avtale svant kort tid etter statsministerens ankomst.

På bakken var det ingen tegn til at militante palestinere er klare til å innstille rakettangrepene mot Israel. Dermed øker faren for en ytterligere opptrapping, der Israel går inn i det palestinske området med bakkestyrker.

Allerede fredag begynte innkallingen av de første 16.000 soldatene.

Les også: Hamas vil utslette Israel

Innkaller soldater

Storbritannias utenriksminister William Hague advarer Israel mot å gjennomføre en slik plan.

– Israel må huske at når det har vært invasjoner i tidligere konflikter, har de mistet internasjonal støtte og en god del sympati rundt omkring i verden, sa Hague i et radiointervju med BBC.

For knapt fire år siden endte en slik invasjon med over 1.300 døde palestinere og 13 døde israelere.

Den norske legen Mads Gilbert, som jobbet på et sykehus på Gazastripen under krigen i 2008, frykter at lidelsene blant palestinerne vil bli større i konflikten som brøt ut tidligere denne uken.

– Jeg frykter at det kan bli verre enn sist. Det ligger også i den politiske situasjonen fordi språkbruken både fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak er mer brutal nå, sier Gilbert til NTB.

Både Gilbert og palestinernes president Mahmoud Abbas antyder at Israels offensiv denne uken kan være et forsøk på å hindre palestinerne i å be om oppgradert status i FN.

FNs hovedforsamling skal etter planen holde en avstemningen om saken i slutten av denne måneden.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har på sin side antydet at det kan være palestinske grupper på Gazastripen som har framprovosert konflikten for å sabotere Abbas' framstøt i FN.

Les også: Ingen søvn for livredde barn på Gazastripen

Mursi mot Israel

Egypts president Mohamed Mursi trappet fredag opp ordbruken mot Israel da han talte i en moské i Kairo. Han anklaget Israel for «åpen aggresjon mot menneskeheten» og sa at Egypt ikke vil overlate Gazastripen til seg selv.

– Dagens Egypt er ikke det samme som gårsdagens Egypt, og dagens arabere er ikke som gårsdagens arabere, sa Mursi.

Flere tusen egyptere samlet seg samme dag utenfor Al-Azhar-moskeen i Kairo for å protestere mot de israelske angrepene. Det ble også meldt om protester i Libanon, Iran, Tunisia og ikke minst på Vestbredden, der demonstrantene støtte sammen med israelsk politi. Tre israelere og minst 27 palestinere er drept i konflikten de siste tre dagene. Flere hundre er såret på palestinsk side.

Populært