Meny

Mads Gilbert tror Gaza må lide mer denne gang

Israelske stridsvogner oppstilt ved grensen til Gazastripen fredag. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legen Mads Gilbert, som var øyenvitne til lidelsene på Gazastripen for snart fire år siden, tror israelerne vil slå hardere til denne gang.

– Jeg frykter at det kan bli verre enn sist. Det ligger også i den politiske situasjonen fordi språkbruken både fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak er mer brutal enn da, sier Gilbert til NTB.

Det er ifølge Gilbert ikke tilfeldig at offensiven skjer rett før 29. november. Da skal spørsmålet om oppgradert palestinsk status i FN opp i Hovedforsamlingen.

– Her gjør Israel det de refleksivt nesten alltid gjør – nemlig å bruke militære midler istedenfor å søke politiske løsninger, sier legen, som sammen med kollega Erik Fosse reiste til Gaza by for å hjelpe til med behandlingen av sårede på Shifa-sykehuset under den forrige krigen.

Fosse og Gilbert var blant få utlendinger som befant seg på Gazastripen mens den israelske offensiven pågikk, og de to ble hyppig intervjuet av internasjonale medier.

Paralleller

Gilbert ser klare paralleler til det som skjedde for fire år siden. Den gang ble 230 mennesker drept i løpet av fire minutter på den første dagen med israelske angrep, ifølge Gilbert.

– Angrepets intensitet var mye mer omfattende på dag én, men jeg tror at bildet nå vil være at intensiteten kommer litt langsommere, men blir større denne gangen, sier Gilbert.

Han tror israelerne vil slå til med større intensitet denne gangen, blant annet fordi palestinerne har svart kraftigere enn i 2008.

– Nedslitt og utmattet

Legen viser samtidig til at Gazastripen hele tiden siden forrige krig har vært underlagt blokade.

– Det sivile palestinske samfunnet er enda mer nedslitt og utmattet. Dette gjelder også sykehusene som jeg har snakket med hver time. De mangler mye mer enn de gjorde i 2008-2009, sier han.

Ifølge Gilbert mangler sykehusene alt. De mangler blod og serum, og det er store problemer med elforsyningen som gjør at sykehusene i lange perioder må klare seg uten strøm.

Mads Gilbert frykter også at konsekvensene i Midtøsten kan bli større av at Israel invaderer Gazastripen denne gangen, og viser til borgerkrigen i Syria.

– Man behøver jo ikke å være utenrikspolitisk ekspert for å se at situasjonen i hele Midtøsten er ustabil og at det er farlig. Israel spiller et veldig farlig spill. De kunne ha oppnådd våpenhvile og stoppet blodbadet. Men de velger helt bevisst militære løsninger, og de velger å provosere palestinerne, sier Gilbert til NTB.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært