Meny

Afrika vil gi varme til iskalde Norge

– I Norge fryser barna, derfor er det på tide at vi bryr oss! Vi vil samle radiatorene våre og sende dem til Norge for å spre litt varme, synger de afrikanske artistene i musikkvideoen med det treffende navnet «Africa for Norway». Se videoen nederst i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afrikanske artister synger på dugnad for å sende varme til et iskaldt Norge. Se videoen her.

– I Norge fryser barna, derfor er det på tide at vi bryr oss! Vi vil samle radiatorene våre og sende dem til Norge for å spre litt varme, synger de afrikanske artistene i musikkvideoen med det treffende navnet «Africa for Norway».

I den den juleaktige sangen, laget på dugnad, fortelles det at de har startet en innsamlingsaksjon de har kalt radi-aid, som altså handler om å spre varme til vinterkulda i det høye nord.

– Sultne barn får alltid fokus, så hvorfor skal ikke vi kunne gjøre gjengjeld med å fokusere på folk som fryser, er det retoriske spørsmålet i videoen som viser et Norge hvor innbyggerne kjemper mot vær, føre og vind.

Skjuler seg et alvor

Det er Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Operasjon Dagsverk som står bak videoen som er spilt inn i Sør-Afrika med afrikanske artister.

Les også: Et solidarisk dagsverk

Men bak den sjarmerende og morsomme julesangen skjuler det seg et alvor som handler om hvordan Afrika portretteres i vestlige medier.

– Bildet folk får av Afrika er gjerne skjevt og med slagside. I videoen vi har laget har vi forsøkt å snu det hele på hodet for å vise hvordan det blir når Norge blir presentert like feilaktig og fordummende, forteller leder i SAIH, Erik Schreiner Evans, til ABC Nyheter.

Les også: Uganda vil bygge himmelhøyt

Ikke bare nød og sult

Han mener det kommer dårlig fram i media at det skjer mye positivt i Afrika og at verdensdelen faktisk har hatt sterkere vekst enn Øst-Asia, inkludert Japan, i åtte av de ti siste årene.

– I stedet presenteres Afrika gjerne som et land som bare herjes av nød, krig og sult. Men mesteparten av Afrika lider ikke slik vi får inntrykk av, forteller Evans.

Les også: Afrika blir stadig sterkere

Han understreker at Africa for Norway-kampanjen ikke mener å sverte alle kampanjer som samler inn penger, men at han håper den skal oppfordre folk til å bli litt mer oppmerksomme på hva vi egentlig sier og hvordan vi sier det.

Se videoen under her

Les flere nyheter

Populært