Meny

Ingen søvn for livredde barn på Gazastripen

Den palestinske gutten Faris Basyoni ble begravd fredag etter å ha blitt drept i et israelsk angrep nord på Gazastripen kvelden før. Angrepet traff huset der Basyoni bodde med familien sin. Her gråter ei lita jente som deltok i begravelsen. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De fire barna våre har ikke sovet i hele natt. Eksplosjonene kom hvert tiende minutt, forteller Mahmud Hamada, palestinsk hjelpearbeider og firebarnsfar på telefon fra Gazastripen.

Hamada og familiens hans bor i en leilighet som ligger bare 300 meter fra Hamas' innenriksdepartement i Gaza by. Bygningen ble lagt i grus i et israelsk angrep grytidlig fredag morgen.

– Lyden av angrepene var forferdelig, og leiligheten vår ristet hele natten. Før eksplosjonene hørte vi jagerflyene komme. Det var veldig skremmende, sier Hamada til NTB.

Gjennom hele natten har han og kona forsøkt å trøste parets fire barn, som er i alderen tre til elleve år.

I stedet for å være på soverommet, samlet familien seg i et hjørne midt i leiligheten. Slik kunne de unngå glass og granatsplinter som kunne komme gjennom vinduene.

Les også: – To drept i angrep under statsministerbesøk

Les også: Nye angrep i morgentimene

Ingen sted å dra

– Den eldste på elleve år, begynte å gråte. Han spurte: «Hvorfor skyter de mot oss? Hvorfor vil de vi skal dra?». Vi forsøkte å si at de ikke skulle være redde, at det ikke ville skje noe, og at det ville være over snart, forteller Hamada, som jobber som prosjektkoordinator for Norsk Folkehjelp.

I løpet av natten ville barna at de skulle dra fra leiligheten, til et roligere sted.

– Men det er ingen steder som er trygge. Bombene kommer overalt på Gazastripen. Du kan bli såret eller drept hvor som helst, sier Hamada.

Les også: Norsk hjelpearbeider på vei ut av Gaza

Rolig formiddag

Den mest intense bombingen kom fredag morgen. Da kunne familien høre eksplosjoner nesten hvert minutt. På formiddagen roet det seg ned idet Egypts statsminister kom på et tre timers besøk.

Hamada gikk da ut for å delta i fredagsbønnen, mens resten av familien ble hjemme. På veien gikk han forbi innenriksdepartementet, mens røyken fortsatt steg opp fra ruinene.

Ved siden av ligger en skole som også har fått betydelige skader i angrepet. Mange butikker er nå stengt, men familien har hamstret mat og vann så de har for to til tre dager.

– Vi håper dette snart tar slutt, sier Mahmud Hamada.

Les også: – Folk er redde

– Mange sivile

ABC Nyheter snakket i går med legen Maged Abu Ramadan. Han befinner seg i Gaza by.

- Det er en forferdelig situasjon. Byen er som en spøkelsesby, barn er skrekkslagne i sine hjem, og ingen går ut med mindre det er en akutt krise. Du kan høre bombingen over det hele. Ingen deler av byen er uberørt, sier legen Maged Abu Ramadan til ABC Nyheter. Han befinner seg i Gaza by.

- Det store flertallet av de sårede er sivile, og jeg tror tallet vil øke.

- På sykehusene har det vært en mangel på blod, og innbyggerne dro til sykehusene for å donere. Det vil også bli mangel på nødvendige medisiner og annet utstyr. Hvis dette eskalerer vil vi sitte med en medisinsk katastrofe.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært