Meny

Børretzen kaster loss for siste gang

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den folkekjære kåsøren, skribenten, humoristen og artisten Odd Børretzen legger ut på den aller siste reisen når han bisettes fra kapellet på Vestre gravlund i Oslo fredag.

Men ferden stopper ikke på gravlunden. Børretzens nære tilknytning til sjø og saltvann er velkjent, og det er også til havs han skal få sin siste hvile.

Etter den humanistiske seremonien fredag, skal asken hans spres på havet, og det vil ikke være noen grav med en sten for å bevare minnet om Børretzen.

Tomrom

Likevel er det grunn til å tro at minnet om ham vil stå som hogget i sten i vår kollektive kulturelle hukommelse og at flere av tekstene hans vil leve lenge.

Hans lavmælte påminnelse om at «noen ganger er det alright» eller hans noe misforståtte metaforiske utskjelling av måker er blitt en del av det å være norsk.

– Odd etterlater seg veldig mye flott, men også et tomrom, sier Børretzens mangeårige musikalske makker Lars Martin Myhre til NTB. Han synes «vemodig» er et godt ord for å beskrive dagen.

Rikt og langt liv

– Man kan jo ikke si at det er tragisk å dø 86 år gammel etter å ha hatt et rikt og langt liv, legger Myhre til. Han og Børretzen samarbeidet i over 30 år.

Åse Kleveland leder den humanistiske gravferdsseremonien fredag. I tillegg til Lars Martin Myhre skal også Lars Klevstrand og Helge Jordal bidra.

Justisminister Grete Faremo representerer regjeringen.

Populært