Meny

Dramatikk i Oslo SV:

Heller to kvinner enn Akhtar Chaudry for SV i Oslo

TO KVINNER OG VEKK MED HAM? Akthar Chaudry på vei ut av stortingspolitikken hvis Oslo SVs nominasjonskomité får det som den vil. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet i nominasjonskomiteen i Oslo SV skyver ut Akthar Chaudry. De kan ikke ha to menn etter hverandre på toppen av valglista til Stortinget neste år.

Heikki Eidsvoll Holmås blir endelig innstilt som toppkandidat etter et møte i nominasjonskomiteen i Oslo SV torsdag kveld.

Det betyr at dagens visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry, ikke blir å finne på SVs stortingsvalgliste - vel å merke dersom SV-medlemmene på sitt møte 4. desember slutter seg til flertallet i nominasjonskomiteen.

Men nominasjonskomiteen var delt. Sju av 19 personer i nominasjonskomiteen gikk inn for Chaudhry på topp.

Ultimatum: Først, eller ingenting

På forhånd hadde begge kamphanene satt fram et ultimatum: Fikk de ikke førsteplassen, ville de ikke stille som 3. kandidat - eller på lista overhodet.

I dag er Chaudhry varamedlem på Stortinget for nettopp Heikki Holmås, som sitter i regjering. Neste år er regjeringsposisjonene svært så usikre for SV. Og i mellomtida har partiet besluttet at to menn ikke kan stille etter hverandre på topp. Derfor kunne den som tapte førsteplassen, ikke komme som nummer to.

- Det som skjedde, var at vi på onsdag fikk beskjed om at Akthar også stilte ultimatum om førsteplassen. Da ble det kort tid og vi utsatte møtet til i går kveld. Resultatet ble at den som taper, går helt ut, forteller lederen av nominasjonskomiteen i Oslo SV, Kim-André Åsheim, til ABC Nyheter.

Les også: Solhjell i kamp forrige gang

Heller to kvinner på rad

Etter Holmås på topp kommer Ingunn Gjerstad enstemmig på annenplass, mens komiteen har en splittet innstilling på enten Olivia Salles eller Ingvild Reymert på tredjeplassen.

- Da kommer kvinner både på annen og tredje plass på lista. Skulle ikke lista ha menn og kvinner annen hver gang på lista?

- Det er klart enklere med to kvinner på rad, enn to menn på rad. Det skyldes rett og slett at det alltid er en overvekt av menn som blir nominert på topp, svarer Åsheim.

Dermed innebærer flertallets innstilling at informasjonsrådgiveren til SVs stortingsgruppe, Olivia Salles, kommer på lista i stedet for partiets nåværende visepresident i Stortinget, Chaudhry.

Les også: Blanke stemmer mot Chaudhry

Krangel om verving

Krangel har også brutt ut i partiet om de to toppkandidatene har drevet intens medlemsverving eller ikke.

Alle som har vært medlemmer i Oslo SV i tre uker, kan stille på medlemsmøtet 4. desember, som fatter det endelige vedtaket. Holmås og Chaudhry har ifølge Aftenposten drevet vervekampanjer som på få uker har skaffet partiet tre- firehundre nye medlemmer.

Se også: Her svømmer Holmås med rosa delfiner

Underveis har SVs fylkesleder i Oslo, Nora Fjelddalen, vakt Chaudhrys raseri.

«Akhtar Chaudhry har varslet at han vil bruke helgen på storstilt verving», skrev Nora Fjelddalen på facebook, der hun samtidig gikk ut med støtte til Holmås.

Etter dette skal hun ha blitt oppringt av en sint Akhtar Chaudhry.

- Han var veldig sint fordi jeg hadde lagt ut meldingen. Jeg opplevde ham som pågående, svært sint og truende. Han skjelte meg ut på telefon klokken 21 en fredag kveld. Det er en side jeg ikke har sett av ham før. Det var sjokkerende og ubehagelig, sier Fjelddalen til VG.

Ifølge Fjelddalen kom Chaudhry med politiske trusler, noe Chaudhry nekter for å ha gjort.

- Jeg har aldri varslet noen steder at jeg skulle drive storstilt kampanje, sa Chaudhry.

Les mer: - Jeg ble skjelt ut av Chaudhry
Populært