Meny

Ni års fengsel for Acta-gründer Fred Ingebrigtsen

DØMT. Arkivbilde av Acta-gründer Fred Ingebrigtsen (til høyre). Fredag ble han dømt til ni års fengsel for innsidehandel. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger tingrett dømmer Fred A. Ingebrigtsen til ni års fengsel. Ingebrigtsens seks stråmenn er dømt til fengsel fra ett til seks år.
Fakta om dommen i Acta-saken:

*Fred Anton Ingebrigtsen, hovedtiltalt. Dømt til 9 års fengsel for en rekke forsettlige overtredelser av verdipapirhandellovgivningen, markedsmanipulasjon og tre tilfeller av innsidehandel. Han er også idømt inndragning av aksjer i et spansk aksjeselskap – utbytte fra de handlinger han er domfelt for har blitt kanalisert dit.

*Kåre Nilsen, Ingebrigtsens svoger. Dømt til 6 års fengsel for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til to tilfeller av innsidehandel.

*Lars Audun Lunde, bekjent av Ingebrigtsen. Dømt til 6 års fengsel for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til tre tilfeller av innsidehandel.

*Knut Helge Nordbotn, bekjent av Ingebrigtsen. Dømt til 4 år og 6 måneders fengsel for medvirkning til markedsmanipulasjon og medvirkning til ett tilfelle av innsidehandel.

*Oskar Andersen, venn og tidligere kollega av Ingebrigtsen i over 20 år, kjente ikke de andre. Dømt til 4 års fengsel for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til to tilfeller av innsidehandel. Han er også idømt inndragning av 5 millioner kroner i utbytte.

*Johnny Bondestad, Ingebrigtsens halvbror. Dømt til 2 års fengsel for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til ett tilfelle av innsidehandel.

*Odd Inge Bø. Dømt til 1 års fengsel for medvirkning til markedsmanipulasjon. Han er også idømt inndragning av 5 millioner kroner i utbytte.

Ingebrigtsen og de seks andre er funnet skyldige i å ha manipulert kursutviklingen på Acta-aksjen, i strid med regler i verdipapirhandelloven.

De har kjøpt og solgt Acta-aksjer for over 3 milliarder kroner over fire år. Børs-handelen tilsvarte omtrent 10 prosent av Acta-aksjene som ble omsatt i perioden.

Inndragning av aksjer

Stavanger tingrett har enstemmig funnet Fred A. Ingebrigtsen skyldig etter tiltalen. Han er dømt for en rekke forsettlige overtredelser av verdipapirhandellovgivningen, markedsmanipulasjon og tre tilfeller av innsidehandel.

Ingebrigtsen er også idømt inndragning av aksjer i et spansk aksjeselskap, idet utbytte fra de handlinger han er domfelt for har blitt kanalisert dit.

Les også: - Ingen god følelse å ha så mye penger

Inndragning av 5 millioner kroner

Retten har også funnet Kåre Nilsen, Lars Audun Lunde, Oskar Andersen, Knut Helge Nordbotn, Odd Inge Bø og Johnny Bondestad skyldige i straffbar medvirkning til flere av forholdene.

Kåre Nilsen og Lars Audun Lunde er begge dømt til fengsel i seks år for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til innsidehandel.

Oskar Andersen er dømt til fengsel i 4 års fengsel, i tillegg til inndragning av 5 millioner kroner i utbytte. Knut Helge Nordbotn er dømt til fengsel i 4 år og 6 måneder, Johnny Bondestad er dømt til fengsel i 2 år og Odd Inge Bø til fengsel i 1 år.

Ingebrigtsen var fra 2004 til 2008 en betydelig aksjonær i finanskonsernet Acta, der han hadde en ledende stilling. Han har hatt regelmessig tilgang på innsideinformasjon om selskapet, og var regnet som primærinnsider i selskapet, undergitt særlige regler om meldeplikt til Oslo Børs.

Se også: Antivirus-gründer på rømmen etter drap

Populært