Meny

Røsland: Grubbegata kunne ha vært stengt før

GRILLES: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) svarer på spørsmål i Stortinget om sikkerhetes i Regjeringskvartalet den 22.juli. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener Grubbegata trolig hadde blitt stengt før dersom Oslo kommune var gjort kjent med sikkerhetsrisikoen ved fri ferdsel tidligere.

– Det er grunn til å spørre hva som hadde skjedd hvis trusselvurderingene var blitt delt med kommunen før, sa Røsland i sin forklaring under dag tre av Stortingets 22. juli-høring fredag.

Han hevder at politisk ledelse i Oslo kommune først etter møter i januar 2008 med Statsministerens kontor og Justisdepartementet og andre i regjeringsapparatet fikk vite hva slags sikkerhetsvurderinger som lå til grunn for ønsket om å stenge Grubbegata i regjeringskvartalet.

Stilte spørsmål

Leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité framsto noe forundret over resonnementet fra byrådslederen og spurte om det virkelig var nødvendig med en ekstra beskjed fra regjeringsapparatet for at man skulle innse viktigheten av å stenge Grubbegata – som jo løper midt inne i regjeringskvartalet.

– Staten har myndighet til å stenge en gate midlertidig, uavhengig av en reguleringsplan, svarte Venstres Ola Elvestuen, som tidligere ledet byutviklingskomiteen i Oslo kommune.

Kontroversielt

Byrådsleder Stian Berger Røsland redegjorde for befatningen Oslo kommune har hatt med saken og fortalte at den først kom på bordet i september 2005. Som kjent begynte arbeidet med å stenge gaten først våren 2011. Massedrapsmannens bilbombe eksploderte 22. juli.

– Behandlingstiden i bystyret var lang, men ikke påfallende lang, gitt forslagets kontroversielle side, sa Røsland, som viste til at motstanden mot å stenge Grubbegata var stor.

Byrådslederen trakk blant annet fram en lederartikkel i Aftenposten Aften fra februar 2007 som frarådet bystyret å stenge gaten.

Kunne ha spart tid

På spørsmål fra saksordfører Geir Bekkevold (KrF) om hva kommunen kunne ha gjort bedre, svarte han:

– Man kunne ha knepet inn noe tid og ekspedert saken raskere gjennom byrådssystemet.

Til spørsmålet om stenging av Grubbegata ville gått raskere med en statlig reguleringsplan, svarte byrådsleder Røsland at saksbehandling- og prosedyrereglene etter plan- og bygningsloven uansett kommer til anvendelse.

Elvestuen sa at også de partiene som stemte mot å stenge gata, slik Venstre gjorde, først og fremst var bekymret for utformingen av gata, og ikke var prinsipielle motstandere av å stenge gata.

SV og Arbeiderpartiet ønsket å stenge Grubbegata, og byutviklingskomiteens nestleder Tone Tellevik Dahl (Ap) sa at forslaget om en bebyggelsesplan ble lagt fram i et forsøk på å få med seg partiene som i utgangspunktet sa nei.

Følg høringen live her:

Populært