Meny

Her melder Ingunn seg ut av Norge

BRYTER MED STATEN: Ingunn Røiseland (t.h.) i Skien har levert fra seg pass og en bekreftelse på sin oppsigelse av personnummer og brudd med staten. Ordfører Hedda Foss Five skriver under på at dette er mottatt. Foto: Dan Hagen / Telemarksavisa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingunn Røiseland vil ikke lenger være norsk statsborger og leverte fra seg pass og personnummer til ordføreren i Skien.

Hedda Foss Five, ordfører i Skien, tok tirsdag imot passet og erklæringen om at Ingunn Røiseland bryter med staten og kongeriket Norge.

- Jeg håper hun vet hva hun gjør, sier ordføreren til TA og legger til at hun ikke har hørt om andre personer gjøre noe lignende i Norge før.

- En juridisk fiksjon

Foss Five sier til avisa at hun er usikker på hvordan dette vil slå ut i praksis for Røiselands forhold til kommunen, og ikke minst staten Norge, og at saken derfor vil bli sendt videre til Fylkesmannen.

Hovedpersonen selv leverte fra seg pass, sertifikat og personnummer på ordførerens kontor tidligere denne uken.

- Personnummeret er en juridisk fiksjon, sier Røiseland til TA.

Hun hevder videre at alternativt tenkende i Norge utsettes for forfølgelse. Selv driver hun en engleskole, og er medlem av bevegelsen «Freemen on the land».

Organisasjonens tanke er at loven kun gjelder den enkelte dersom han eller hun samtykker i det, og at man derfor også kan erklære seg uavhengig av statens jurisdiksjon.

Les også: Nye nødpass kan bli dobbelt så dyre

- Det ordner seg

Og ettersom Røiseland snart regner med å være «fri» fra Norge er også skatt noe hun ikke akter å betale lenger. Samtidig forventer hun ingenting tilbake, som for eksempel retten til å bruke offentlige sykehus. For hun vil fortsatt bo i Norge.

- Men private sykehus kan jeg selvfølgelig bruke så mye jeg vil, legger hun til.

Når det gjelder å ta seg rundt i verden uten noen nasjonal tilhørighet, mener Røiseland at det ikke vil by på problemer og viser til at det finnes noe som heter World Passport.

- Det ordner seg, sier hun.

Fylkesmannen: - Ikke mulig

TA har vært i kontakt med Fylkesmannens kontor i Telemark. Der er beskjeden like klar som den er enkel.

- Etter loven kan de som bor i landet og er norske statsborgere, ikke bli løst fra statsborgerskapet hvis dette vil føre til at vedkommende blir statsløs. Det er altså ikke mulig, som en ensidig handling, å si fra seg sitt norske statsborgerskap, forklarer Stein Helseth.

Å levere fra seg pass eller andre identifikasjonspapirer vil med andre ord ikke ha noen rettslig virkning.

- Om vedkommende likevel velger å gjøre et slikt grep får det ingen konsekvenser for vedkommendes rettigheter og plikter i landet, sier Helseth og eksemplifiserer det med at Røiseland derfor fortsatt må regne med å betale skatt.

Populært