Meny

Sju av ti støtter kongens medalje-nei

Folket støtter kongens beslutning. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald har folket bak seg når han trekker tilbake Trond Ali Linstads fortjenstmedalje. Det viser en måling InFact har gjort for VG.

55 prosent av de spurte i VGs måling sier de mener det var en dårlig idé å gi Linstad medaljen. 11 prosent mener det i utgangspunktet var en god idé å gi Kongens Fortjenstmedalje til Linstad.

På spørsmål om Kongen burde trekke medaljen tilbake eller ikke, hadde 60 prosent gjort seg opp en mening. Syv at ti mente det ville være riktig å omgjøre beslutningen. Tre av ti mente tildelingen burde opprettholdes.

Tok ikke beslutningen

Til VG uttaler representanter for Slottet at det var kong Harald personlig som tok den endelige beslutningen om å frata Linstad medaljen. Likevel tror professor i Statsvitenskap at Linstad-dramaet kan skade kongen:

– Jeg tror dette kan komme til å skade kongens forhold til muslimene. Sympatien hos mange muslimer ligger nok hos Linstad nå, sier Trond Nordby, historiker og professor i statsvitenskap, til Dagsavisen.

– Klønete

Slettingen av Kongens fortjenstmedalje til Lindstad skjedde etter at han hadde vært i samtaler på Slottet torsdag.

– Saken er blitt veldig klønete håndtert, og uansett utfall ville kongen ha kommet uheldig ut, sier Nordby, som sier han har merket seg at kong Harald så langt har hatt en høy stjerne i innvandrermiljøene, ikke minst blant muslimene.

– Muslimer har en mye mer positiv holdning til både 17. mai og den norske kongen enn det mange andre norske borgere stort sett har. Dette skyldes dels at de

vil bli integrert og akseptert som norske borgere, og dels det at de har et annet syn å kongen og tillegger ham en helt annen makt enn det vi gjør, sier Nordby som tror det blir vanskelig å rette opp i det som har skjedd.– Dette har vært en stygg glipp, sier Nordby.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært