Meny

Frykten brer seg i Gaza

Palestinere slukker en brann etter at israelske luftangrep ødela en strømgenerator som ga elektrisitet til Gazas statsminister Haniyeh. Foto: Reuters/ Majdi Fathi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var nærmest tomme gater i Gaza by da israelske fly bombet mål torsdag. – Folk er rett og slett livredde, sier en frilansjournalist.

Israelske fly bombet mål på Gazastripen torsdag kveld etter at militante palestinere tidligere på dagen hadde skutt to raketter mot Tel Aviv.

Les også: Rakett fra Gaza landet dypt inne i Israel

– Stemningen er svært spent, folk er veldig redde. Vi hører stadig kraftige bombesmell like i nærheten. Vinduene er knust overalt, sier frilansjournalist Mohammed Omer til NTB.

Torsdag kveld ventet han utenfor sykehuset i Gaza sammen med andre journalister for å rapportere om eventuelle drepte og skadde.

– Vi vet ikke hva målene er. Vi har fått høre at et vannrenseanlegg er truffet, men det er ikke bekreftet, sier Omer, som blant annet skriver for Dagsavisen og Morgenbladet.

Les også: Kriger på Twitter og Facebook

Hamstrer mat

Han sier stemningen er svært anspent blant vanlige folk. Bensinstasjonene er helt tomme for drivstoff, folk hamstrer mat og har stått i timelange køer. På markedsplassene er det ikke lenger varer å oppdrive. Torsdag kveld søkte folk ly, og gatene var mer eller mindre tomme.

– Familier sover i samme rom. De legger seg tett i en gruppe i midten av rommet fordi de er redde for å bli skadd av knust glass fra vinduene, sier Omer.

Journalisten så selv et rakettangrep på nært hold i Gaza by onsdag. Mens han var inne i en butikk, ble en bil truffet av en rakett på gaten like utenfor. Da han og noen andre kom til, så de to forkullede lik, forteller han.

Folk reagerer med skepsis på nyheten om at militante palestinere har skutt raketter mot Tel Aviv.

– Reaksjonene går mest på at det nok er mulig at palestinere har noen få raketter som kan nå Tel Aviv, men israelerne har til gjengjeld et endeløst forråd av raketter som de kan avfyre mot skoler, gater, markeder og sykehus. Mange er fortsatt svært traumatisert etter krigen for fire år siden og venter nå at en ny krig vil bryte ut, sier Omer.

Les også: Er situasjonen i Gaza bensin til bålet?

– Forberedt på bakkeinvasjon

Den israelske regjeringen har lovet hevn over militsen på Gazastripen etter rakettangrepet. Forsvarsminister Ehud Barak har godkjent innkalling av 30.000 reservister til hæren, noe som kan tyde på at Israel forbereder en mulig bakkeinvasjon.

Palestinerne er delt i synet på en slik utvikling, ifølge Omer.

– Det virker som det bygger seg opp ved grensen, vi vet ikke når det kommer. Selv om folk er redde, svarer mange at de heller ønsker at israelerne skal kjøre rundt enn å bombe fra luften. Da vil de i det minste se med egne øyne at de befinner seg i boligområder, sier journalisten.

Populært