Meny

Tror Israel har lært av krigen for fire år siden

Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler til utenlandske journalister i Tel Aviv torsdag 15. november. Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole tror Israel har lært leksen fra forrige krig med Gaza for fire år siden. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten mellom Israel og Hamas blir trolig ikke like blodig nå som den var for fire år siden, mener kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole.

Han tror Israel har lært av all motbøren de fikk under forrige krig.

– Jeg tror de ser at de er tjent med å begrense voldsbruken for å sikre seg sympati og forståelse, framfor kritikk og fordømmelse, sier han til NTB.

En rakett utskutt fra Gaza, av typen Fajr 5, landet torsdag ettermiddag dypt inne i Israel, i sjøen utenfor Tel Aviv, rundt 60 kilometer fra Gazastripen. Aldri tidligere skal en rakett fra Gaza ha nådd så langt inn i Israel. Bøe-Hansen mener det er litt tidlig å si om dette betyr at Hamas nå har mer langtrekkende våpen.

– Men det kan tyde på det, det har vært en tydelig frykt for at Hamas har langtrekkende raketter. Hamas har også sagt at de har virkemidler på lur til å straffe israelerne, sier han.

Les også: Gaza-rakett landet dypt inne i Israel

– Ikke like blodig

Likevel håper kommandørkapteinen at konflikten ikke blir like blodig denne gangen.

– Israel fikk for fire år siden mye motbør da de angrep i henhold til sin doktrine, sier han og viser til at angrepet også da kom etter svært mange rakettangrep inne på israelsk jord fra palestinsk side.

Nå har han et håp om at motbøren gjør at Israel er mindre villig til massiv voldsbruk.

Les også: Kriger på Twitter og Facebook

Ønsker ikke å ta liv

– Alle kriger vinnes og tapes i folks oppfattelse av hvem som vinner og taper, altså i det kognitive domenet, sier han og viser til at stater nå har mindre vilje til å utsette egne styrker for tap, samt til å ta liv.

Bøe-Hansen mener også at Israel nå er mye mer opptatt av å nå ut på nettet med sin versjon av hva som har skjedd. Det samme er palestinerne.

– Det er ikke overraskende at begge parter er aktive i sosiale medier, mener han.

– Israel ønsker å være først med sin versjon så ikke palestinernes versjon blir stående i folks bevissthet, sier han og mener at dette er en lærdom av at palestinerne vant kampen om folks oppfatning av krigen, ved forrige korsvei.

Se også: Dette er Israels store skrekk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært