Meny

Hoffet beklager overfor Linstad

Mandag 12. november startet stormen mot utdelingen av Kongens Fortjenstmedalje til Trond Ali Linstad. Torsdag var han på slottet. Etterpå ble det kjent at Trond Ali Linstad ikke vil få utdelt Kongens fortjenstmedalje. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hoffsjefen beklager situasjonen Slottet har satt Trond Ali Linstad i ved å slette Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Slottet opplyser at Linstads ytringer ikke er forenlige med medaljens formål, og vedtok torsdag å slette medaljen han skulle fått tirsdag denne uka.

– Jeg beklager sterkt at vi har brakt Linstad opp i denne situasjonen, sier hoffsjef og leder for medaljerådet, Åge Grutle.

Linstad skulle tildeles medaljen for sitt mangeårige arbeid for integrering av minoriteter gjennom arbeidet som fastlege på Grønland og arbeidet med Urtehagen-stiftelsen. I ettertid har imidlertid flere reagert på Linstads kritiske uttalelser om jøder.

Slottet påpeker at innsatsen man hedres for, må inngå i «en helhet som er forenlig med medaljens formål», og at dette er grunnen til at medaljen nå slettes.

– I denne saken hadde ikke hoffet skaffet seg tilstrekkelig oversikt til å foreta en slik helhetlig vurdering. Denne beklagelige forsømmelsen er mitt og hoffets ansvar, sier Grutle.

Linstad hadde lite å si til pressen etter beslutningen.

– Jeg har én kommentar. Slottet har truffet sitt vedtak og jeg respekterer det. Jeg har ikke mer å si enn det, sier han til VG.

Les også: - Dette er utrolig pinlig for kongen

Står for uttalelsene

Slottet opplyser at de i en ny gjennomgang av saken merket seg flere av Linstads ytringer.

– Vi har heftet oss ved skriftlige ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe og som minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk, skriver Slottet, som også har merket seg språkbruk som kan fremstå som stigmatisering av homofile.

Linstad har tidligere påpekt at han står ved alt han har skrevet.

– Jeg står ved den bloggen, men de konklusjonene de trekker ut fra dette, og de resonnementer de viderefører ut fra dette, er feilaktige, har han uttalt til NRK.

Les også: Byrådsleder vil stanse medalje til Linstad

Skuffet venn

Den tidligere AKP-eren, palestinaaktivisten og legen Linstad var torsdag i samtaler med hoffet på Slottet sammen med sin venn Jan Akerjordet.

Det var Akerjordet som foreslo at han skulle få medaljen på bakgrunn av hans arbeid med flere muslimske prosjekter i hovedstaden. Akerjordet er skuffet over Slottets avgjørelse.

– Møtet på Slottet var veldig bra. De spørsmålene Slottet hadde ble besvart på glimrende vis. Vi er selvsagt veldig skuffet nå. Jeg hadde trodd at Slottet etter møtet ville si at han selvfølgelig skulle få den, sier Akerjordet til VG.

Samtidig ble nyheten godt mottatt av Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund. Han har reagert på innlegg fra Linstad hvor han har langet ut mot jøder og jøders nettverk, innflytelse og «uhederlighet utad for å fremme en sak», skriver NRK.

– Jeg vil takke kongen for en klok og riktig avgjørelse. Denne beskjeden ble gledelig mottatt, sier Kohn.

Les også: Linstad vurderer å si fra seg medaljen

Ringer Slottet

Den mye omtalte medaljen av sølv er fortsatt i vennen Jan Akerjordets varetekt. Den ble tilsendt ham allerede før den planlagte utdelingen på tirsdag.

Ifølge Slottet har det ikke vært noe tema hva som skal skje med selve medaljen, skriver VG.

– Jeg vet ikke om den skal leveres eller hva som skal skje. Jeg skal ringe Slottet og høre med dem hva de vil at vi skal gjøre i morgen, sier Akerjordet.

Populært