Meny

Arne Fredly dømt til å betale 5,5 millioner kroner

Arne Fredly på vei inn i rettssalen i Oslo Tingrett under sivilsaken mot ham. Nå er Fredly dømt til å staten 5,5 millioner kroner for udekket shortsalg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investor Arne Fredly er dømt til å betale staten ved Finanstilsynet 5,5 millioner kroner han fikk i gevinst etter såkalt udekket shortsalg.

– Søksmålet gjelder et område som er vanskelig tilgjengelig for personer uten erfaring med aksjer og verdipapirhandel. Dommerens resonnement tyder på at hun ikke vet særlig mye om hvordan aksjeomsetning foregår i praksis, sier Fredly selv til DN.no etter at dommen har falt.

Det var staten ved Finanstilsynet som gikk til sivilt søksmål mot Fredlys selskap Atlas Capital Management.

Økokrim mente at Fredly hadde solgt aksjer i seismikkselskapet RTX som han ennå ikke hadde og dermed innkasserte ulovlig fortjeneste. De krever at han betaler beløpet til statskassen, og fikk medhold av Oslo tingrett.

Fem øvrige investorer som handlet «udekket short» i RXT – altså at de solgte aksjer de ikke hadde ennå, men som de skulle få senere – valgte å betale kravet tilsynet har rettet mot dem. Fredly nektet, og dermed havnet saken i retten.

Udekket shortsalg er ulovlig i Norge. Det er første gang Finanstilsynet reagerer mot denne type aksjehandel. Ifølge tilsynet hadde de seks investorene en samlet gevinst på 11,2 milliarder kroner. Det største enkeltkravet ble rettet mot Arne Fredly og selskapet hans.

Populært