Meny

Regn, regn og tåke i vente

Skieliten startet sesongen med trening på Beitostølen mandag. Her Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen – men i dagene framover vil det gå mest i regn og mildvær. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har en grå, fuktig og mild helg i vente. Også Petter Northug og de andre som åpner langrennssesongen på Beitostølen kan få regn i lua.

I det meste av landet er det mer høst enn vinter de neste dagene. Et lavtrykk ved Island gir sørlige vinder og høye temperaturer fredag.

– Det er et lavtrykk med stor utbredelse som dekker det meste av Norge. Fredag kan det bli regn hele veien fra Lindesnes til Nordkapp, sier statsmeteorolog Mariann Foss til NTB.

Unntaket er Østlandet. Hit kommer skyene litt senere, og det blir trolig ikke regn før natt til lørdag, men da kan også østlendinger vente seg regn og yr.

– Jeg tror hele Norge blir liggende i en varm sektor med mild luft, sørlig vind og tåke, sier meteorologen.

Nytt lavtrykk

Når dette lavtrykket går forbi, blir det mer byger, men da ligger Østlandet i le for bygene.

– Men så kommer det et nytt lavtrykk, og da blir det på nytt regn over hele fjøla, først i sør og så går det nordover. Dette vil få konsekvenser for Norge på mandag. Det blir regn i Sør-Norge på mandag, og så går det nordover på tirsdag, forklarer Foss.

Skisesongen i gang

I helgen starter verdenseliten sesongen i både langrenn og skiskyting på Beitostølen. Her vil det stort sett være opphold på fredag, men også Petter Northug jr, Therese Johaug og de andre løperne må kalkulere med regn eller sludd på lørdag.

– Temperaturen ligger akkurat på plussiden. Det går kanskje over til snø natt til søndag, da blir temperaturen litt lavere, sier Mariann Foss.

Også i fjellet vil det bli en grå værtype i helga. Man må sannsynligvis over tusen meter for at nedbøren skal falle som snø og ikke som vann.

Likevel kan ren rekke skisteder lokke med muligheter til å teste skiene både i langrennsløypene og i alpinbakkene i helgen. Temperaturene har imidlertid vært for høye til å gi gode forhold i lavereliggende fjellområder, ifølge NVEs snørapport.

På Vestlandet er det bare de høyeste fjellene som har tørr snø. Hordaland og Sogn og Fjordane har nå i snitt en halv meter snø fra 800 meters høyde.

Hardangervidda, Skarvheimen, Gausdalsfjella og Sjusjøenområdet har nå mest snø på Østlandet med en halv til en meter.

I Trøndelag ligger det i snitt 10 cm snø på 300 meter over havet, 20 cm snø på 500 meters høyde og 30 cm på 700 til 800 meters høyde.

I Nord-Norge har det vært kuldegrader den siste uka. I Nordland og Troms ligger det nå en halv meter snø på 800 meters høyde.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært